Støttepartier hiver minister i samråd efter kritik af opgørelse over Danmarks klimabistand

METODE: Dansk klimabistand bliver overrapporteret, viser nye beregninger fra Rigsrevisionen, og det får Enhedslisten og SF til at indkalde minister i samråd.

Udviklingsminister Flemming Møller Mortensen (S) skal i samråd efter Statsrevisorerne har kritiseret den danske opgørelse af klimabistanden.
Udviklingsminister Flemming Møller Mortensen (S) skal i samråd efter Statsrevisorerne har kritiseret den danske opgørelse af klimabistanden.Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Maja Hagedorn

En overrapportering af Danmarks klimabistand får SF og Enhedslisten til at hive udviklingsminister Flemming Møller Mortensen (S) i sit første samråd.

Det er en ny beretning fra Rigsrevisionen, som viser, at Udenrigsministeriets måde at opgøre klimahjælpen til fattige lande på har resulteret i, at den er blevet overvurderet med flere hundrede millioner kroner.

Det har vakt kritik fra både Statsrevisorerne, ngo'er og altså også to af regeringens støttepartier.

"Det er meget alvorlige kritikpunkter, som Rigsrevisorerne fremlægger om overrapportering af dansk klimabistand," siger Enhedslistens solidaritets- og udviklingsordfører, Christian Juhl, i en skriftlig kommentar.

Vi har et ansvar for at give vores rimelige del af de penge, som de rige lande har lovet at give til de fattige. Vi skal ikke greenwashe og lige pludselig kalde al vores udviklingsbistand for klimabistand eller omvendt.

Rasmus Nordqvist
SF's udviklingsordfører

"Så alvorlige, at vi er nødt til at kalde ministeren i et nyt samråd i Udenrigsudvalget om Rigsrevisionens kritik. Forhåbentlig vil han her fremlægge ændringer, så vi kan få et retvisende billede af dansk klimabistand," tilføjer han.

Ordføreren peger på, at det langtfra er første gang, at klimabistanden er et samrådsemne.

"Især Enhedslisten og SF har ment, at Danmark ikke lever op til de tilsagn, som vi har givet om klimabistand til udviklingslande i Parisaftalerne," siger Christian Juhl.

"Elastik i metermål"
Lige præcis klimahjælpen til verdens fattige lande har de seneste år været genstand for megen debat i den udviklingspolitiske verden.

Danmark har nemlig på flere klimatopmøder, herunder FN-topmødet i Paris, sagt ja til sammen med resten af de rige lande at bidrage økonomisk med klimahjælp til de mest udsatte.

Dokumentation

Her er statsrevisorernes fulde bemærkninger til Rigsrevisionens beretning

"Udenrigsministeriets metode til at opgøre klimabistanden giver et upræcist billede af omfanget af Danmarks klimabistand. Metoden har ført til, at klimabistanden er blevet overvurderet, for eksempel i landeprogrammer, hvor klima udgør ét af flere mål, og er blevet undervurderet, for eksempel ved at dele af bidragene til multilaterale organisationer ikke er medregnet."

"Udenrigsministeriet og Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet har understøttet målretning af den del af klimabistanden, som finansieres via klimapuljen, men at Udenrigsministeriet kun i begrænset omfang har opstillet mål for klima i andre programmer, hvor klima er et delformål."

"At Udenrigsministeriet og Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet har fulgt op på de klimarelaterede resultater og effekter af bistand tildelt fra klimapuljen. Udenrigsministeriet har dog for størstedelen af den øvrige klimabistand, hvor klima alene er et delmål, kun i begrænset omfang sikret en løbende og afsluttende opfølgning på klimarelaterede resultater og effekter."

"At der for den del af klimabistanden, hvor klima alene er et delmål, og hvor Udenrigsministeriet har forvaltningsansvaret, særligt er begrænset viden om resultater og effekter."

De er udpeget som statsrevisorer

Henrik Thorup (DF)

Klaus Frandsen (R) 

Frank Aaen (EL)

Britt Bager (V)

Mai Mercado (K)

Jesper Petersen (S)


0:000:00