Støttepartier tager positivt imod regeringens skrappere krav til biomasse

BIOMASSE: Der er umiddelbar opbakning til regeringens forslag til skærpede klimakrav til biomasse fra støttepartierne. Næste skridt skal være en udfasningsplan, og den skal gerne på forhandlingsbordet allerede til efteråret, lyder det.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Morten Øyen

Klimaminister Dan Jørgensen (S) kan notere glade miner fra støttepartierne efter det første forhandlingsmøde om lovkrav til biomasse, der skal sikre, at der ikke bruges klimaskadelig biomasse til at lave varme og el i Danmark.

Fakta
Det foreslår regeringen

Regeringen foreslår et skærpet klimakrav til biomasse: 
  • Kun lovligt fældet biomasse kan bruges
  • Biomassen skal primært stamme fra restprodukter fra skovdrift og træindustri
  • Brugen af hele stamme skal begrænses – dvs. kun være eks. tyndingstræ eller stormfald - eller komme fra skove i fremgang eller fra skove, der har bæredygtighedscertificering.
  • Reglerne skal omfatte en langt større del af den biomasse, der bruges – og også gælde mindre værker og private, der i dag ikke er omfattet af brancheaftalen eller VE direktiv.
  • Kontrollen skal styrkes. Der skal være en uafhængig tredjepart, der kontrollerer, at reglerne bliver overholdt.
  • Det følger af lovkrav, at overtrædelser skal kunne sanktioneres
  • Skal også omfatte biomasse fra ikke-skov

Kilde: Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet

Med de nye lovkrav vil regeringen have strengere regler for, hvornår biomassen er bæredygtig og hvordan det skal dokumenteres og kontrolleres.

Fakta
Fra Energistyrelsens biomasse-rapport fra maj

"Flere lande har ikke p.t. forpligtende klimamål eller medregner ikke LULUCF-sektorens udledninger i deres eventuelle mål. Det gælder f.eks. Rusland og USA, som i 2018 leverede omkring en fjerdedel af den biomasse, som Danmark importerede til energiformål. Forskellige LULUCF-regelsæt, valg af forskellige opgørelsesmetoder og forskellige fortolkninger af det komplicerede faglige grundlag gør det desuden vanskeligt at gennemskue og kontrollere om udledninger fra LULUCF-sektoren opgøres retvisende.

Det kan konkluderes, at selvom forbruget af biomasse i energisektoren i henhold til internationale regler regnes som nuludledning i Danmark, kan der være risiko for at biomasseforbruget fører til udledninger globalt."

Kilde: Energistyrelsen

”SF har presset på for, at det skal være lovpligtigt at bruge bæredygtig biomasse. Vi er meget positive i forhold til det, der ligger,” siger klimaordfører Signe Munk (SF).

Samme toner lyder fra Enhedslisten.

Fakta
Danmarks brug af biomasse til energi eksploderer

Halm, brænde, træpiller og andet biologisk materiale bliver i stigende grad omsat til energi på danske kraftværker i virksomheder og i husstande. I 2018 producerede Danmark 182 petajoule (PJ) energi fra såkaldt biomasse, hvilket er 33 procent mere end fem år tidligere og mere end tre gange så meget som i 1995.

Stadigt mere af den danske energi fra biomasse laves især af skovflis og træpiller, som importeres fra udlandet. I 2018 måtte Danmark importere 37 pct. af den biomasse, som blev brugt i årets produktion af energi, hvilket er den højeste andel nogensinde.

Helt op til begyndelsen af nullerne kunne Danmark stort set producere energi fra biomasse uden brug af importerede materialer, hvorefter importens andel af den samlede biomasse anvendt til energiproduktion i Danmark er steget år for år.

Kilde: Danmarks Statistik

Det er vigtigt for os at sige, at udspillet er fint, men det må ikke blive et røgslør for det egentlige problem.

Rubben Kidde (R)
Klima- og energiordfører

”Vi betragter det regeringen kommer med som et fremskridt i forhold til brancheaftalen, og det går videre end EU’s krav. Det synes vi er positivt,” siger Enhedslistens energiordfører Søren Egge Rasmussen.

Også Radikale er umiddelbart positive for udspillet, som man dog gerne ser kommer til at dække alle energianlæg i landet. I regeringens udspil er der er en ”bagatelgrænse” så mindre anlæg går fri.

”Det giver mening, at så meget som muligt er omfavnet, og alle kan vide, at det er bæredygtigt varme, de får ud af rørene. Klimaskadelig biomasse bliver jo ikke bedre, fordi det kommer ud af mindre anlæg,” siger Radikales klima- og energiordfører Rubben Kidde.

Savner udfasningsplan
Men hvor der stort set kun er opbakning til det konkrete forslag fra regeringen, ønsker alle støttepartierne, at der også snart bliver taget hul på den mere vanskelige diskussion, om en udfasningsplan for biomassen.

Afbrænding af biomasse såsom træpiller og flis opgøres officielt som Danmarks største grønne energikilde, men har i årevis været kritiseret for ikke at være CO2-neutral, sådan som det opgøres i klimaregnskaberne.

0:000:00