Støttepartier varmer op til finanslovsforhandlinger med samråd om klimabistand: “Jeg er enormt skuffet”

Udviklingsministeren og klimaministeren har torsdag været i samråd for at snakke klimabistand ovenpå dyster FN-rapport. Støttepartier ønsker flere midler og såkaldt additionel bistand, men regeringen afviser.

Foto: Ida Marie Odgaard/Emil Helms/Ritzau Scanpix
Maja HagedornMarie Møller Munksgaard

Der er nok at tage fat i, når regeringen og støttepartierne inden længe tager hul på finanslovsforhandlingerne om klimahjælp til verdens mest udsatte.

Det står klart oven på endnu et samråd om klimabistand torsdag.

Heller ikke her flyttede parterne sig, og fronterne er således fortsat trukket op mellem på den ene side regeringen – repræsenteret af udviklingsminister Flemming Møller Mortensen (S) og klimaminister Dan Jørgensen (S) – og Enhedslisten og SF, når det kommer til spørgsmålet om, hvorvidt pengene skal findes inden for den traditionelle udviklingsbistand eller ej.

“Jeg synes ikke, at klokkerne bimler og bamler inde i det her lokale lige i øjeblikket. Hvis vi skal vise det gode eksempel, skal vi vel også tage pungen op,” lød det fra Enhedslistens udviklingsordfører, Christian Juhl (EL), på samrådet.

{{toplink}}

Diskussionen om klimabistand er langtfra ny. Hverken på Christiansborg eller globalt. Men den er blevet relevant igen oven på en ny rapport fra FN’s klimapanel, der konstaterer, at menneskeskabte klimaforandringer kommer til at få alvorlige konsekvenser. 

Fakta

Hvad er FN's klimabibel, og hvem står bag?

  • FN's klimapanel – også kaldet IPCC – blev oprettet i 1988 og har til opgave at rådgive regeringer verden over om klimaforandringer.
  • Panelet har siden 1990 udgivet en række hovedrapporter om klimaet. De udkommer cirka hver syvende år.
  • Mandagens udgivelse er den første delrapport af tre, som til sammen udgør sjette hovedrapport. Den vil udgøre noget af grundlaget for diskussionerne til FN's kommende klimatopmøde, COP26, i Glasgow senere på året.
  • Rapporten er skrevet af 234 forfattere fra 66 lande. Derudover har 517 forfattere bidraget.
    Der er flere end 14.000 referencer og i forbindelse med en gennemgang forud for mandagens publicering i alt 78.007 kommentarer fra eksperter og regeringer.

Kilde: IPCC og Ritzau

Det er med udgangspunkt i rapporten, at samrådet torsdag fandt sted. Her ville de to støttepartier vide, om FN-rapporten får regeringen til at overveje at afsætte ekstra midler til klimabistanden.

Det er der dog ikke meget, der tyder på efter samrådet. Her fremhævede udviklingsministeren, at der ikke er nogle internationale forpligtelser, som fastslår, at klimabistanden skal være oveni den traditionelle udviklingsbistand.

0:000:00