Store partier afviser afgift på oksekød

KLIMAAFTRYK: V, S og DF er kritiske over for et nyt forslag om en klimaafgift på oksekød, mens EL og ALT omfavner debatten. Socialdemokraterne åbner i stedet op for at indføre bæredygtighed som et hensyn i kostpolitikken.

Det Etiske Råd anbefaler nu officielt at indføre en klimaafgift på oksekød.
Det Etiske Råd anbefaler nu officielt at indføre en klimaafgift på oksekød.Foto: www.colourbox.com
Sine Riis Lund

Når danskerne sætter tænderne i et stykke mørt oksekød tænker de for sjældent på, hvilken belastning koen i sin levetid har haft på klimaet.

Derfor bør Danmark indføre en afgift på oksekød for at reducere efterspørgslen og dermed den danske klimabelastning.

Sådan lyder en ny officiel anbefaling fra Det Etiske Råd.

Forslaget får dog en særdeles lunken modtagelse blandt de store partier på Christiansborg.

Vi bør have en regulering, der tager nogle globale klimahensyn, og der mangler vi især i Danmark at lave nogle tiltag, der har effekt på vores fødevareforbrug, fødevareproduktion og transportsektoren.

Søren Egge Rasmussen
Fødevareordfører for Enhedslisten

“Det vil vi ikke være med til. Danmark er blandt dem, der producerer fødevarer med det laveste klima- og miljøaftryk på omgivelserne, så vi er i forvejen foran, og det her vil bare medvirke til at føre produktion ud af landet,” siger Venstres fødevareordfører, Erling Bonnesen.

Det er lige fikst nok
Heller ikke Socialdemokraterne mener, det er den rigtige vej at gå.

Vi har lagt afgifter på produktionen af vores fødevarer, og hvis man så lægger en dobbeltafgift på det endelige produkt, så synes jeg, det bliver lige friskt nok.

Simon Kollerup
Fødevareordfører for Socialdemokraterne

“Vi har lagt afgifter på produktionen af vores fødevarer, og hvis man så lægger en dobbeltafgift på det endelige produkt, så synes jeg, det bliver lige friskt nok,” siger fødevareordfører Simon Kollerup.

Også Dansk Folkepartis fødevareordfører, Lise Bech, har svært ved at se fidusen i forslaget.

“Vi synes ikke, det er en særlig god ide. Der er flere ting i det, såsom at det vil blive administrativt tungt, at oksekød faktisk er sundt, og at vores kvægbestand i Danmark de sidste 30 år er faldet med cirka 40 procent,” siger hun.

0:000:00