Stram økonomi truer fødekæden i dansk energiforskning

FØDEKÆDE: Topfolk i Innovationsfonden og EUDP er bekymrede for fødekæden i dansk energiforskning. Forhandlingerne om forskningsreserven lægger op til en uheldig konkurrence, lyder kritikken.

Forskning og innovation inden for energiteknologi lider under besparelser og en uheldig konkurrencesituation, lyder kritikken fra to centrale topfolk i energiforskningen.<br>
Forskning og innovation inden for energiteknologi lider under besparelser og en uheldig konkurrencesituation, lyder kritikken fra to centrale topfolk i energiforskningen.
Foto: Søren Bidstrup/Scanpix
Mads BangKlaus Ulrik Mortensen

De stramme budgetter og det politiske spil om forskningsreserven kan skade dansk energiforskning. 

Sådan lyder det fra to af nøglepersonerne i Innovationsfonden og det store Energiteknologiske Udviklings- og Demonstrationsprogram, samtidig med at politikerne i Folketinget i denne uge forventes at nærme sig en aftale om fordelingen af 555 millioner kroner fra forskningsreserven.

I sidste uge kritiserede en række organisationer og politikere den årligt tilbagevendende forhandling af forskningsreserven.

Nu peger direktøren i Innovationsfonden, Peter Høngaard Andersen og Thea Larsen, der er bestyrelsesformand i Det Energiteknologiske Udviklings- og Demonstrationsprogram, på, at forhandlingerne kan skade den forsknings-fødekæde, som tager forskningen fra ide i Det Frie Forskningsråd via Innovationsfonden og ud i demonstrationsprogrammerne. 

Fakta
Stærkt eksportområde

Danmarks bruttoeksport af energiteknologi udgjorde 71,4 milliarder kroner i 2015.

Det svarer til 11 procent af den samlede danske eksport.




Kilde: Energistyrelsen

En af de større spillere i udviklingen af dansk energiforskning er Innovationsfonden, som sidste år bevilligede godt 70 millioner kroner til energiforskning. Og her er administrerende direktør Peter Høngaard Andersen bekymret for den overordnede fødekæde i energiforskningen

Han vil ikke blande sig i detaljerne i de verserende politiske forhandlinger om fordeling af forskningsreserven. Men han lufter alligevel sin bekymring for energiforskningen på tværs af de forskellige ordninger.

Man må sige, at energiområdet bliver rundbarberet ganske alvorligt.

Peter Høngaard Andersen
Administrerende direktør, Danmarks Innovationsfond

”Man kan være bekymret for energimidlerne. Man må sige, at energiområdet bliver rundbarberet ganske alvorligt,” siger Peter Høngaard Andersen.

Bekymringen gælder ikke kun midlerne, der målrettes Innovationsfonden.

”Det er en fødekæde, som begynder ved Det Frie Forskningsråd, som støtter den grundlæggende forskning. Vi modner projekterne, og EUDP'en tager dem det sidste stykke,” siger Peter Høngaard Andersen.

0:000:00