Studenter-forkvinde stopper: "Klimakampen kan blive det næste ungdomsoprør"

INTERVIEW: "Jeg har brugt min baggrund aktivt i kampen for at sikre muligheden for, at underklassebørn kan gå på universitetet." Sådan lyder det blandt andet fra afgående DSF-forkvinde Sana Mahin Doost.

Sana Mahin Doost stopper som forkvinde for de studerende og vender tilbage til studierne. "Det har været den vildeste oplevelse," siger hun om de seneste to år i uddannelsespolitik. 
Sana Mahin Doost stopper som forkvinde for de studerende og vender tilbage til studierne. "Det har været den vildeste oplevelse," siger hun om de seneste to år i uddannelsespolitik. Foto: ritzau Scanpix/ Sofie Mathiassen
Toke Gade Crone Kristiansen

De studerende får ny formand, og Sana Mahin Doost træder tilbage efter to år på posten som formand for Danske Studerendes Fællesråd, DSF. 

De seneste to år har for den afgående studenterforkvinde budt på kampe om universitetsdemokrati, fremdrift og besparelser, for blot at nævne nogle.  

Hun kan notere sig en klar sejr i, at studienævnenes indflydelse ikke blev begrænset, som der blev lagt op til under tidligere uddannelses- og forskningsminister Søren Pind (V).  

"Jeg synes, at vi har fået slået fast, at de studerendes stemme ikke kan ignoreres," siger Sana Mahin Doost om sin formandsperiode og indvarsler klima som et nyt fokuspunkt for de studerende. 

To år i blinde
Sana Mahin Doost gik som andre DSF-formænd direkte fra fuldtidsstuderende til fra den ene dag til den anden at være fuldtidsformand og omgive sig med folketingspolitikere og ministre.

"Jeg anede ikke, hvad jeg gik ind til. Det har været fuldstændig vanvittigt, og det har været den vildeste oplevelse," siger hun. 

På Twitter er hun blevet mødt med roser for tiden som formand fra en stor del af personkredsen omkring uddannelsespolitikken.

"Det er overvældende, og folk kommer med så søde kommentarer," siger hun med et lille knæk i stemmen.

For oplevelsen af at blive lyttet til har ikke været konstant for hende. 

"Man bruger to år på at famle i blinde og håbe på, at folk hører, hvad man siger. Og så pludselig er det færdigt. Og så får man at vide, at folk har lyttet efter, og at det faktisk har ræsonneret hos dem," forklarer hun. 

Der er da også en vis tristhed at spore. 

"Jeg synes da også, det er hårdt, at det er slut, for folk, der er i uddannelsessektoren, de er der jo i årevis, og vi sætter bare et lille bitte og kort aftryk."

En lille fisk
Hendes oplevelse af tiden som formand er dog at have sat et aftryk, på trods af en rolle som underdog.

"Når man starter som formand i en studenterorganisation, så føler man sig som en lille fisk i et stort hav. Og det har jeg følt hele vejen igennem," forklarer Sana Mahin Doost.

Ifølge hende har de studerende da heller ikke haft meget at skulle sige i kredsen omkring uddannelsespolitikken, og der skal kæmpes for indflydelsen.

Det tog eksempelvis ni måneder at få det første møde i kalenderen med Søren Pind, som ønskede at nedlægge kanalen til indflydelse for studenterpolitik i studienævnene.

Omvendt blev der hurtigere lyttet af Tommy Ahlers, da han tog over.

Ahlers tog tre dage inde i ministergerningen den fleksibilitet, som DSF efterspurgte, til efterretning og omdøbte udspillet om bedre universitetsuddannelser derefter.

Det er dog ikke noget, der får Sana Mahin Doost til at klappe i hænderne af henrykkelse over vundet indflydelse. 

"Vi ved da godt, at de studerende ikke har magten, uanset om vi har en god dialog med ministeren eller ej." 

Magten på området ligger ifølge hende hos erhvervsorganisationerne eller andre store interesseorganisationer, hvilket blev illustreret af den manglende indbydelse till universitetsudvalget. 

Manglende anerkendelse
Og situationen har nu gentaget sig. 

"Nu er der blevet nedsat et optageudvalg og en følgegruppe til udvalget, uden at vi er blevet inviteret med," siger hun.

Og der ligger noget grundlæggende i den manglende invitation, som siger noget om, hvor DSF ligger i aktørhierarkiet, i den manglende invitation, mener hun.

Det blev senest afspejlet ved afskedsreceptionen i sidste uge. 

"Det kan godt være, det er lidt småligt fra min side, men ved min afskedsreception kommer der ikke en hilsen eller en billig flaske fra Uddannelses- og Forskningsministeriet, ingenting," forklarer hun.  

Og i den lille manglende gestus ligger der også et signal.  

"Hvis det var Dansk Industris ledelse, der stoppede, så tror jeg da nok, at man ville sende noget. Og det siger da noget, ikke?" 

Aktivisme og lobbyisme 
Men de studerende har også et andet værktøj, som de øvrige organisationer på uddannelsesområdet ikke har, nemlig aktivismen. 

Og i sin formandstid har hun forsøgt at balancere aktivisme og lobbyisme, for det er sådan, de studerende skal arbejde, ifølge den afgående formand. 

"Det er vigtigt, at vi kan begge dele, for aktivisme er et stærkt værktøj. Der er ingen minister eller politiker, som synes, det er sjovt at blive mødt af 15-20.000 vrede studerende," forklarer hun. 

Den del kan dog ikke stå alene, og DSF skal også være en pragmatisk organisation, som gerne vil sidde med ved bordet med en principfast indstilling, forklarer hun. 

"Hvis vi arbejder godt med kommunikationslobby og aktivisme, så kan vi godt stoppe ting fra at ske," siger hun og tænker sig om et øjeblik. 

"Vi kunne jo alligevel ikke stoppe præsentationen af, at vores studienævn skulle nakkes," konstaterer hun.

Det endte dog som bekendt ikke sådan, og Tommy Ahlers trak i bremsen på beskæringen af studienævnenes indflydelse tidligt i efteråret. 

Så selvom præsentationen ikke kunne stoppes, lykkedes det at stoppe processen, godt hjulpet på vej af et ministerskifte. 

Fremtid i politik?  
Når Sana Mahin Doost stopper, er det for at vende tilbage studierne på statskundskab i Aarhus. 

"Præcis, hvor jeg skal kaste mine kræfter hen efterfølgende, det ved jeg ikke, men først og fremmest over mit studie, som ikke har fået meget kærlighed de seneste år," siger hun.

Hun er dog ikke afvisende over for at vende tilbage til politik igen.  

"Jeg er ikke færdig med at være politisk, det er jeg sikker på," siger hun uden at sætte adresse på, hvad hun vil kaste sig over i fremtiden.

For DSF kommer der dog også til at ske andre ændringer.

For et formandsskifte betyder også, at nogle af de dagsordener, som Sana Doost har båret ind personligt, kan stå over for en udskiftning.

"Jeg har selv en baggrund som barn af en flygtning, og det har jeg brugt aktivt. Det handler om diversitet og om SU eksempelvis. Kampen for at sikre muligheden for, at underklassebørn kan gå på universitetet." 

"Jeg har forsøgt at tale uddannelse op som noget, der er lighedsskabende". 

Organisationen kan med formandsskiftet og en generalforsamlingsbeslutning komme til at fokusere på klimadagsordenen i fremtiden.

Og det kan den afgående formand godt se fornuften i.

"I hele klimaspørgsmålet ligger der et potentiale, og vi har været på bagkant. Nu skal vi med.  Vi bliver nødt til at lytte til de krav, som de studerende stiller til os," forklarer hun.

Men kan det ikke svække jeres indflydelse at tage nye områder ind på bekostning af kerneområderne, som handler direkte om uddannelse.

"Jo, den interne diskussion har også været omkring netop det i stykke tid, men erkendelsen er, at det er tid til at tage ansvar. Det er vigtigt for studerende, og derfor er det vigtigt for os," siger hun.

"Det her kan blive et nyt ungdomsoprør, og det skal vi være en del af i DSF," slår den afgående formand fast og videregiver stafetten.

Ny formand i DSF er Johan Hedegaard Jørgensen, formand for Studenterrådet ved RUC.  

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Sana Mahin Doost

Bestyrelsesmedlem, Fonden Ungdomsøen og Oxfam Ibis, kommunikationsrådgiver, fhv. forkvinde, Danske Studerendes Fællesråd
stud.scient.pol. (Aarhus Uni.)

0:000:00