Sundhed tager vælgernes førsteplads, men klima og miljø er lige efter

MENINGSMÅLING: På tværs af partierne er sundhed det højest prioriterede emne for vælgerne, viser ny måling. På de næste pladser kommer klima, udlændinge og kriminalitet, og her er større politiske forskelle mellem partierne.

Sundhed er vigtigt for vælgerne, men miljø og klima er rykket op på listen. Her er det motionsløbere til Eremitageløbet i Dyrehaven nord for København.
Sundhed er vigtigt for vælgerne, men miljø og klima er rykket op på listen. Her er det motionsløbere til Eremitageløbet i Dyrehaven nord for København.Foto: Bax Lindhardt/Ritzau Scanpix
Erik Holstein

Regeringen lægger op til en ny sundhedsreform, og sundhed bliver dermed et af efterårets helt store emner. Og det er spot on i forhold til vælgernes prioriteringer, der har sundhed som det vigtigste emne, når de skal sætte deres kryds ved det kommende folketingsvalg.

Det viser en ny Norstat-måling foretaget for Altinget og Jyllands-Posten, hvor vælgerne er blevet bedt om at vurdere vigtigheden af de forskellige politikområder på en skala fra 1-10.

Des højere tal, des større vigtighed. Målingen er foretaget på en lidt anden måde end tidligere målinger, og resultaterne kan derfor ikke direkte sammenlignes. Men uanset målemetoden har sundhed ligget i top-3 de sidste 15-20 år.

Vigtigt fra EL til DF
Sundhed adskiller sig fra næsten alle andre områder, fordi sundhedspolitik hitter både til venstre og højre i det politiske spektrum.

Samlet set scorer sundhed karakteren 7,7 blandt alle vælgere. Denne høje gennemsnitskarakter kommer fra vælgerne, der stemmer Venstre og Dansk Folkeparti, men blandt vælgere, der stemmer på Socialdemokratisk og Enhedslisten, gives ligefrem 8,2. Det er et område, der prioriteres tårnhøjt af vælgere over 60 år, men selv vælgere under 30 år vælger karakteren 7,5.

Man kan godt tabe et valg på sundhedspolitik, hvis området ikke fungerer ordentligt, lange ventelister var netop en medvirkende faktor i SR-regeringens nederlag i 2001.

Det er til gengæld svært at vinde på sundhedspolitik. Det er et område, som vælgerne bare forventer fungerer, og der er ikke knivskarpe modsætninger mellem partierne på det område.

 

0:000:00