Grønt superministerium deler vandene

SAMMENLÆGNING: Aktører og politikere er splittede i spørgsmålet om et grønt superministerium, som SF tidligere har foreslået. Uden en stærk minister vil mindre områder drukne, lyder bekymringen.
I 2007 blev Connie Hedegaard (K) udnævnt til klima- og energiminister, mens hun overlod Miljøministeriet til Troels Lund Poulsen (V). Før det var hun miljøminister med ansvar for både miljø og klima.
I 2007 blev Connie Hedegaard (K) udnævnt til klima- og energiminister, mens hun overlod Miljøministeriet til Troels Lund Poulsen (V). Før det var hun miljøminister med ansvar for både miljø og klima.Foto: Hasse Ferrold
Anne BurlundHjalte T. H. Kragesteen

Det store klimatopmøde er for længst forbi, og spørgsmålet er, om Miljø- og Klimaministerierne efter det kommende valg igen skal slås sammen til et grønt superministerium.

Det foreslog Astrid Krag (SF) i august. Superministeriet skulle rumme både miljø-, klima- og energiområdet, og begrundelsen lød, at de tre områder hænger tæt sammen, og at en rød regering vil opprioritere alle tre områder ved at skabe et superministerium.

Men selvom der lyder positive toner fra flere aktører og politikere, vækker tanken om et superministerium dog ikke uforbeholden begejstring. Flere frygter, at det vil få den modsatte effekt, hvor mindre områder vil drukne i et stort ministerium.

Både Greenpeace, WWF og Danmarks Naturfredningsforening (DN) er overordnet positive over for en sammenlægning, men de frygter samtidigt alle, at natur og miljø kan blive glemt eller nedprioriteret.

Områderne bliver af stadig større betydning, så det er en god idé med et slagkraftigt ministerium, og jeg tror, at det vil sætte dynamikken op, hvis det var ét ministerium.

Jørgen S. Lundsgaard
Energiordfører (K)

"Det kommer helt an på, hvordan et kommende ministerium bliver strikket sammen, for det skal jo helst ikke være sådan, at natur og miljø bliver klemt. Fødevareområdet kunne også tænkes ind, for som det er nu, er der stor mangel på samarbejde mellem Klima-, Miljø- og Fødevareministeriet, hvor flere emner overlapper," siger vicedirektør i DN, Susanne Herfelt.

Kræver stærk minister
Fra flere kanter lyder det, at et superministerium vil kræve en stærk minister, der kan overskue et enormt stofområde og har stor gennemslagskraft.

"Det er helt nødvendigt med en minister, der kan klare det. Og et sekretariat som kan hjælpe ministeren til at tænke alle områder ind, måske som i Sverige, hvor man har en statsrådsmodel. Det er en forudsætning for, at det kan lade sig gøre," siger Jan Søndergaard, politisk rådgiver i Greenpeace, der bliver bakket op af WWF.

"Det må aldrig ende med en minister, der ikke har tid til at passe området. Og hvis man laver det til et superministerium, kan man godt forestille sig, at det bliver en højt profileret politiker, der får området, og derfor måske også har andre opgaver," siger John Nordbo, klima- og miljøchef i WWF.

Andre områder mere oplagt
I Dansk Energi er man noget mere skeptisk end de grønne organisationer. Og selvom miljø- og klimaområdet indtil 2007 faktisk udgjorde ét samlet ministerium, har direktør Lars Aagaard svært ved at se koblingen mellem de to områder.

0:000:00