Syrien vil med i den globale klimaaftale – nu er kun USA imod

KLIMA: Det krigshærgede Syrien har på COP23 i Bonn meddelt, at landet ønsker at slutte sig til den globale klimaaftale fra Paris. Det efterlader USA som det eneste FN-land, der ikke ønsker at være med i klimaaftalen fra 2015.

USA kan ende som eneste FN-land, som ikke er med i den globale klimaaftale fra Paris. Her præsident Donald Trump under et besøg i Hamborg i juli.
USA kan ende som eneste FN-land, som ikke er med i den globale klimaaftale fra Paris. Her præsident Donald Trump under et besøg i Hamborg i juli.Foto: /ritzau/Evan Vucci
Morten Øyen

Syrien vil tilslutte sig den globale klimaaftale fra Paris så snart det er muligt.

Fakta
Klimaaftalen fra COP21-topmødet
  • Indgået i december 2015 i Paris
  • 196 FN-lande indgik aftalen
  • Hovedformålet med aftalen er at holde den globale temperaturstigning "et stykke under" to grader celsius i forhold til førindustrielt niveau – og gerne under 1,5 grader, hvis muligt.
  • Med aftalen stiler verdens lande mod, at udledningen af drivhusgasser topper "så snart som muligt" med "hurtige reduktioner" derefter.
  • De rige lande, som har forurenet atmosfæren længst, skal føre an i CO2-nedskæringer. Ulande opfordres til "med tiden" at skære i forbruget. Rige lande opfordres til økonomisk at støtte ulandes CO2-reduktioner.

Det meddelte Syriens vicemiljøminister, Wadah Katmawi, tirsdag ved klimatopmødet COP23 i Bonn, ifølge flere medier.

Hovedformålet med Paris-aftalen er, at verdens lande skal holde den globale temperaturstigning ”et stykke under” to grader celsius i år 2100.

USA alene imod
Meldingen fra Syrien kommer i kølvandet på, at Nicaragua i oktober annoncerede, at landet vil underskrive Paris-aftalen.

Vi skal nok nå dertil. Vi er i en proces for at blive en del af aftalen.

Roua Shurbaji
Talsperson fra den syriske FN-delegation ved COP23

Med de to lande ombord er alle verdens FN-lande nu bag klimaaftalen – med undtagelse af USA, der med præsident Donald Trump i juni meddelte, at landet ønsker at gå den anden vej og forlade aftalen.

Syrien har været i borgerkrig siden 2011, og sanktioner mod landet har været med til, at Syrien ikke kunne sende repræsentanter til Paris for at forhandle på landets vegne.

Syrien vil tilbage internationale forhandlinger
Roua Shurbaji, en talsperson fra den syriske FN-delegation i Bonn, siger ifølge New York Times, at beslutningen om at ville tilslutte sig Paris-aftalen ligger i forlængelse af Syriens ønske om at komme tilbage til internationale forhandlinger igen.

Syrien har endnu ikke noget klimamål og står kun for et marginalt CO2-udslip på verdensplan. Men alle lande, som er med i Paris-aftalen skal sætte mål og lægge en strategi for lavere CO2-udslip.

”Vi skal nok nå dertil. Vi er i en proces for at blive en del af aftalen,” siger Roua Shurbaji til New York Times.

Aftale ikke ideel, men...
Sammen med Nicaragua var Syrien det eneste FN-land, som ikke umiddelbart tilsluttede sig den globale klimaaftale fra Paris i 2015.

Og mens Syrien var hærget af krig, så var det fra et helt andet sted, Nicaragua valgte at stå over: Nicaraguas ledere mente ikke, at Paris-aftalen gjorde nok for at få sænket CO2-udslippet og hjælpe sårbare lande imod effekterne af klimaforandringer.

Men i slutningen af oktober lød der nye toner fra landets øverste ledelse.

”Selvom Paris-aftalen ikke er ideel, så er den det eneste instrument, som i øjeblikket giver en mulighed for at forene intentioner og indsats,” lød det i oktober fra Nicaraguas præsident, Daniel Ortega.

USA står fast
Selvom Syrien og Nicaragua nu ønsker at tilslutte sig Paris-aftalen, er der intet, som tyder på, at amerikanerne er ved at få kolde fødder oven på præsident Donald Trumps melding i juni.

Ifølge New York Times henviste Det Hvide Hus' talsperson, Kelly Love, tirsdag til den samme pressemeddelelse, som da Nicaragua meddelte, at landet ville tilslutte sig klimaaftalen:

”Som præsidenten tidligere har sagt, så trækker USA sig fra aftalen, medmindre vi kan genindtræde på vilkår, der er mere gunstige for vores land,” lyder det i pressemeddelsen.

COP23-klimatopmødet i Bonn fortsætter frem til 17. november.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Donald J. Trump

Fhv. præsident, USA (Republikanerne)
Bachelor i økonomi (Wharton School, Philadelphia, USA 1968)

0:000:00