Otte centrale årstal: Forstå det danske olieeventyr i Nordsøen

OLIE: Danmark er i slutningen af et olieeventyr, må man forstå på de miljøøkonomiske vismænd. Også flere og flere politikere ønsker en ende på oliejagten. Få det historiske overblik.

Ifølge Enhedslisten, Alternativet, Radikale og SF bør Danmark af hensyn til klimaet stoppe for olieudvindingen i Nordsøen.
Ifølge Enhedslisten, Alternativet, Radikale og SF bør Danmark af hensyn til klimaet stoppe for olieudvindingen i Nordsøen.Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix
Andreas Arp

En rutsjebanetur i kulbrintebeskatningen, adskillige udbudsrunder og et Mærsk-salg i milliardklassen.

Økonomisk nærmer det danske olieeventyr i Nordsøen sig ifølge en miljøvismand sin afslutning, og politisk er der de seneste uger opstået et øget pres for at trække i håndbremsen, når det kommer til den danske olieudvinding.

Hvad går forud, og hvad er der på spil? Altinget tager dig her igennem en række af de mest centrale årstal i eventyret. 

1972: Eventyret begynder
Det danske olieeventyr starter officielt, da produktionen af olie begynder fra Dan-feltet. 10 år forinden fik A.P. Møller-Mærsk en 50-årig eneretsbevilling til at efterforske og producere i Danmark mod betaling af en del af overskuddet til staten i form af skatter og afgifter.

Dansk Undergrunds-Corsortium (DUC) blev samtidig dannet for at assistere virksomheden med indvindingen, da A.P. Møller-Mærsk ikke havde erfaring på området.

1982: Særlig beskatning
Folketinget vedtager en kulbrinteskat, som skal fungere som en særlig skat på udvindingen af olie og gas i Nordsøen. Den kaldes også for nordsøbeskatningen.

Beskatningen kommer som følge af kraftige prisstigninger på olie og gas under oliekrisen, der giver et varsel om en indtjening, som bliver større end i andre erhverv.

For at få del i det store afkast indfører Folketinget kulbrinteskatten, som selskaberne i Nordsøen har betalt lige siden. Beskatningen bliver senere, i starten af det nye årtusinde, ændret markant.

1999: Olieproduktion overstiger energiforbrug
Danmark producerer nu så meget olie og gas, at det overstiger det samlede danske energiforbrug.

0:000:00