Tænketank: Drop kraftvarmekrav til forbrændingsanlæg

ANALYSE: Tiden er løbet fra kravet om, at forbrændingsanlæg både skal producere el og varme. Det mener Grøn Energi, som advarer om, at affaldssektorens eksisterende anlæg er modne til at blive skiftet ud.

Foto: Niels Bo Dybdahl
Klaus Ulrik Mortensen

En hjørnesten i den danske forsyningssektor er begyndt at smuldre.

Fakta
Baseret på Amagerforbrændingens ansøgning om godkendelse fra 2011 bestemmes el- og varmeeffektiviteten til henholdsvis 22,4 % og 81,4 %, altså en samlet effektivitet på 103,8 %.
Dette tager udgangspunkt i en el- og varmekapacitet på henholdsvis 55 MW el og 182 MW varme, en kapacitet på 70 ton/time og brændværdien for almindeligt affald (Rambøll, 2011).
Brændværdien for affald er sat til 11,5 GJ/ton, mens brændværdien for biomasseaffald er sat til 17,0 GJ/ton, da biomasseaffald typisk har et højere indhold af træ end almindeligt forbrændingsegnet affald. Effektiviteten for en affaldskedel antages at have samme virkningsgrad på 103,8 %.
 

Kilde: Grøn Energi

Det mener Grøn Energi, som i en ny analyse argumenterer for, at affaldsforbrændingsanlæg ikke længere skal tvinges til at producere både el og varme.

Et princip, der siden slutningen af halvfjerdserne er blevet betitlet ”kraftvarmekravet”. Og som ofte fremhæves som central årsag til, at 65 procent af de danske husstande varmes op med fjernvarme, og at godt 25 procent af denne varme stammer fra afbrændt affald.

Mere vind fortrænger kraftvarme
Men i takt med, at mængden af grøn vindenergi vokser og vokser og snart dækker halvdelen af det danske strømforbrug, er der ikke i samme omfang brug for strøm produceret på forbrændingsanlæg og decentrale naturgasmotorer.

Det giver ikke mening at tvinge forbrændingsanlæggene til at producere el på tidspunkter, hvor der alligevel ikke er nogen, der har brug for det. Og hvor man derfor blot er med til at dumpe priserne yderligere.

Nina Detlefsen
Senioranalytiker, Grøn Energi

Og det bør ifølge tænketanken, der blandt andet finansieres af Dansk Fjernvarme, føre til et opgør med kraftvarmekravet i affaldsforbrændingssektoren.

”Vi har undersøgt 27 værker, og det er kun de to største anlæg, der har noget ud af både at lave el og varme. Resten vil tabe på det, som forudsætningerne er nu, og det koster forbrugerne på varmeprisen. Det giver derfor mening at sætte anlæggene fri, så de ikke er tvunget til tabsgivende produktion af el,” siger senioranalytiker i Grøn Energi Nina Detlefsen.

Loven tillader i dag anlæggene at droppe elproduktionen og udelukkende producere varme i perioder med såkaldt spidsbelastning – altså hvor behovet for varme er ekstra højt.

Men teknologiske fremskridt betyder, at tidligere tiders markante forskelle i effektiviteten mellem kraftvarme og kedelanlæg nu stort set er ophævet. Og kombineret med periodevis ekstremt lave elpriser bør kraftvarmekravets dage efterhånden være talte, mener Nina Detlefsen.

”Det giver ikke mening at tvinge forbrændingsanlæggene til at producere el på tidspunkter, hvor der alligevel ikke er nogen, der har brug for det. Og hvor man derfor blot er med til at dumpe priserne yderligere,” siger hun.









0:000:00