Tænketank: Energieksport med potentialer

DEBAT: Klimaaftalen i Paris og de nye verdensmål er oplagte muligheder for at øge dansk eksport inden for danske nøglekompetencer, skriver analysechef Jesper Koch fra Tænketanken Grøn Energi.

Af Jesper Koch
Analysechef, Tænketanken Grøn Energi

Danske virksomheder har betydelige potentialer for at kunne levere de løsninger, som mange lande vil efterspørge til løsning af både vedvarende energiforsyning, rensning af spildevand og sygdomsbekæmpelse.

Danmark og danske virksomheder kan og skal dog ikke satse på at dække alle områder. Der er brug for at se på de områder, hvor danske virksomheder har en særlig konkurrencefordel, og hvor vi kan fastholde højtbetalte arbejdspladser.

Regeringen bør derfor tage initiativ til at få den danske eksportstrategi opdateret, som DI’s Troels Ranis også efterlyser i sit indlæg på Altinget.

Målret eksportstrategi
Forhåbningerne til lande som Rusland og Brasilien har slet ikke vist sig at blive indfriet i relation til danske eksportmuligheder.

Som nye elementer i en eksportstrategi kan der med fordel blive øget opmærksomhed på klima- og energiteknologier og på det faktum, at vores naboer i EU gennem de seneste år har sikret den største efterspørgsel af de grønne teknologier.

Klimaaftalen i Paris og EU Energiunionen er et godt grundlag for at målrette de danske eksportstrategier inden for netop de områder, hvor danske virksomheder har særlige kompetencer. Udbredelse af fjernvarme og fjernkøling bør stå højt på dagsordenen.

Både danske rådgivere og industrien har via den danske fjernvarmesucces formået at opbygge spidskompetencer, som kan eksporteres yderligere.

Stort potentiale
I dag eksporterer fjernvarmeindustrien for ca. 6 milliarder kroner om året med forventning om en fordobling allerede om 5-6 år. Det interessante er, at fjernvarme og fjernkøling er en del af EU's politik for mere effektive energisystemer.

Og det ekstra interessante er, at de danske leverandører og rådgivere her besidder en særlig viden og dermed mulighed for at sikre dansk deltagelse, når det øvrige EU skal blive mere energieffektive.

Der er grund til at rose Dansk Industri for det gode overblik over de danske potentialer. Næste skridt må være at få en aftale med regeringen om en opdateret eksportstrategi.

Fra fjernvarmesektoren kan vi varmt anbefale, at strategien øger fokus på eksport af de grønne miljø og energiteknologier. Der venter ordrer hos vores naboer i EU.

Forrige artikel Dansk Energi: Brug energien rigtigt Dansk Energi: Brug energien rigtigt Næste artikel Dansk Energi: Ny eksportstrategi er rettidig omhu Dansk Energi: Ny eksportstrategi er rettidig omhu
Jeppe Kofod: Polen skal til lokkes til klimahandling

Jeppe Kofod: Polen skal til lokkes til klimahandling

INTERVIEW: Selv om Danmark vil gå langt for at undgå et Brexit uden en aftale, er der grænser for, hvor fleksible EU skal være. Det mener udenrigsminister Jeppe Kofod, som også giver sit bud på, hvordan Polen skal overbevises til at tilslutte sig EU’s 2050-klimamål.