Tanken om CO2-lagring bør begraves for altid

DEBAT: Klima-, energi- og bygningsminister Martin Lidegaard sender et forkert signal ved at holde døren åben for lagring af CO2 i jorden efter 2020. Det mener Palle Bendsen fra NOAH Energi og Klima.

Af Palle Bendsen
NOAH Energi og Klima

Lagring af CO2 i jorden er en teknologi, der ikke har nogen berettigelse i en energipolitik, som skal være fri af fossile brændsler. Hvis man bliver ved med at snakke om CCS, giver man et billede af, at kul ikke skal udfases, og det er da ikke regeringens plan?

Hvis Danmarks el- og varmeforsyning i 2035 skal stamme fra vedvarende energi (Regeringsgrundlaget), og hvis vi skal vente til efter 2020 med at hoppe på en CCS-vogn, der måske/måske ikke kører - så skal evt. CCS-anlæg inklusive rørledninger osv. fungere i ganske få år. Det giver vist ingen mening.

Det giver derimod mening at have en langsigtet strategi om udfasning af kul, olie og gas - og handlingsplaner, der kan levere.

Det er misvisende at kalde CCS en overgangsteknologi, som Concito gør ifølge artiklen. Det er snarere en teknologi til at forlænge livet for olie, gas og især kul.

Palle Bendsen
NOAH Energi og Klima

Der er da heller ingen af de energiscenarier, der er kommet fra energi- og miljøorganisationerne, fra IDA eller fra Klimakommissionen, der inkluderer CO2-lagring.

NOAH: Ikke en overgangsteknologi
NOAH mener, det er misvisende at kalde CCS en overgangsteknologi, som Concito gør ifølge artiklen. Det er snarere en teknologi til at forlænge livet for olie, gas og især kul.

NOAH har lavet en analyse, der viser, at CCS ikke har det potentiale til at levere CO2-reduktioner, som fortalerne hævder. CCS er slet ikke færdigudviklet og altså ikke en hyldevare som f.eks. vindmøller. CCS på store kulfyrede kraftværker vil på grund af høje omkostninger og en lang tidshorisont for indfasning globalt kun kunne reducere ca. 10 procent af udledningerne frem til 2050.

Fortalerne hævder derimod, at CCS kunne reducere udledningerne med ca. 90 procent. Det kan i bedste fald realiseres på et enkelt værk, men kun hvis man ser bort fra den ekstra energiregning, som uundgåeligt følger med teknologien.

Til fangst af CO2'en fra røggassen til komprimering, transport og injicering i undergrunden skal der bruges 25-40 procent ekstra energi.

0:000:00