Tim Jackson: Det er på tide at indse realiteterne. Vi er nødt til at droppe vækst som det vigtigste mål og gentænke økonomien

INTERVIEW: Det stædige fokus på vækst fastholdes, selvom virkeligheden er ved at indhente os: Det kan ikke fortsætte. På grund af klimaet og helt fundamentale økonomiske årsager, lyder det fra den britiske økonomiprofessor Tim Jackson, der har ét råd til regeringens kommende klimaplan.

Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Morten Øyen

”Vil du have den gode eller den dårlige version?”

Vi lader, som om vi bare kan gentage fortiden: at vækst gennem ny teknologi og produktivitet nok skal levere vores borgere stigende forbrug og samtidig sikre klimaet og miljøet. Virkeligheden fortæller os bare det modsatte.

Tim Jackson
Professor i bæredygtig økonomi, Surrey Univeristy

Tim Jackson kigger op fra sin iPad på bordet med antydning af et smil, inden et mere alvorligt blik tager over. Spørgsmålet er retorisk, og han venter ikke på et svar, før fortællingen sættes i gang.

Den gode først.

Danmark er et grønt foregangsland, som andre lande kan lære af. Vindmølleeventyret, den grønne energisektor, en økonomi med lavere CO2-udledning trods økonomisk vækst. En moderne økonomi til efterlevelse.

Fakta
Tim Jackson 

Først i 1957, britisk økologisk økonom og professor i bæredygtig udvikling ved University of Surrey. Desuden direktør for Centre for the Understanding of Sustainable Prosperity og medlem af bestyrelsen for KR Foundation. 

I 1996 var han medforfatter på Storbritanniens første indeks for Sustainable Econo­mic Welfare og var primus motor for den britiske udvikling af en ny form for grønt BNP. 
I 2004 blev Tim Jackson udpeget til økonomisk kommissær for den britiske regerings kommission for bæredygtig udvikling. Arbejdet sluttede i 2009 med slutrapporten "Prosperity without growth?", som Jackson efterfølgende udgav med tilføjelser i bogform. Uden spørgsmåltegnet. Den blev oversat til 17 sprog og blev en fagbogs-bestseller. I slutningen af 2017 blev den genudgivet i en ny og opdateret version. 
Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget

”Det er fantastisk. Det er også en fortælling, jeg abonnerer på,” siger økonomiprofessoren, inden han går videre til den anden version.

Den anden side af mønten er i hans version en noget mere grumset grøn:

Det er en udfordring for alle moderne stater, at de er opbygget på et system, som er afhængig af evig vækst. For den vækst vil nok ikke være tilgængelig for evigt.

Tim Jackson
Professor i bæredygtig økonomi, Surrey Univeristy

For selv et ”grønt” land som Danmark er i virkeligheden slet ikke så bæredygtig en model, hvis man løfter blikket en smule. Når lande som Danmark overhovedet kan præstere CO2-reduktioner trods økonomisk vækst, skyldes det ifølge Tim Jackson for det meste ”bogføringsfejl”: Danskernes forurening er så at sige bare blevet eksporteret til andre lande.

”Jeg har for nylig set tal, der nærmest vender hele den danske succeshistorie på hoved. I stedet for kun at tælle den forurening, som produceres i Danmark, så tæller man med, hvad Danmark er skyld i andre steder i verden med sin store import af forbrugsvarer og services. Så ser det ikke så grønt ud,” siger den britiske økonomiprofessor.

Fokus på hele billedet
Tager man en rask gåtur gennem København, fra den trafikerede H.C. Andersens Boulevard, over de mange butikker og internationale brands på Strøget til krydstogtskibene på Langelinje, kan man også hurtigt få den kætterske tanke, at det kun er med lidt kreativ bogføring, den danske hovedstad om ganske få år kan være ”klimaneutral”, sådan som målet er formuleret.









0:000:00