Kommentar af 
Emil Sloth Andersen

Tør SVM-regeringen lave en CO2-afgift, der gør ondt på Politiken-farisæerne fra Østerbro? Jeg tvivler, desværre

Det er afgørende for den grønne omstilling, at vi får flere politikere, der tør stille sig frem med et direkte mål om at irritere vores forbrugeradfærd. Desværre ser det ud til at have lange udsigter med den nye SVM-regering, skriver Emil Sloth Andersen (R).

Socialdemokratiet har gjort det til en kongstanke, at pasta med kødsovsen ikke må blive dyrere. Retten, som både Dan Jørgensen og Mette Frederiksen har tilbedt i interviews, er badet i socialdemokratisk vælger-frygt, skriver Emil Sloth Andersen (R).
Socialdemokratiet har gjort det til en kongstanke, at pasta med kødsovsen ikke må blive dyrere. Retten, som både Dan Jørgensen og Mette Frederiksen har tilbedt i interviews, er badet i socialdemokratisk vælger-frygt, skriver Emil Sloth Andersen (R).Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Emil Sloth Andersen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Du er et syndigt menneske, læser. Du er også et strålende unikum af et menneske. Men du er ikke perfekt. Og dermed er du syndig. Det er et naturgivent grundvilkår.

Sådan kunne et kristent syn på individets rolle i klimakrisen lyde. På mange måder er det en konklusion sendt fra himlen, for i accepten af din egen synd ligger nemlig også en befrielse. En anerkendelse af at du – og vi – har brug for mere strikse rammer.

Klimakrisen bliver i min optik gjort for individualiseret. “Sortér dit affald med pincet! Tag kun fem minutter lange bade! Sluk lyset, når du går et smut i Netto!” Den slags kan vi hamre os selv i hovedet med, og jeg er bange for, at den nye SVM-regering i fejlagtig kælen for den individuelle frihed til sort adfærd også vil efterlade mange i en nyttesløs, rådvild skam.

Jeg er på ingen måde ude i en kristent forkyndende mission. Det essentielle for mig er, at vi får CO2-udledningen bragte helt i bund, om så det koster for individet. For det er en gevinst, hvis individet heller ikke samtidig skal vride sig i skam. Og det har slået mig, at i selve anerkendelsen af vores egen syndighed, vores uvidenhed, vores ugidelighed, ligger også kimen til den grønne omstilling.

Østerbro-farens problem er, at det for ham er kropumuligt at overskue, hvad han egentlig udleder. Derfor kan det være befriende for ham – og alle andre – at blive betroet en smule mindre

Emil Sloth Andersen (R)
Medlem af Borgerrepræsentationen, Københavns Kommune

De strukturelle tiltag bliver simpelthen en nødvendighed. Det allermest effektive værktøj til at omstille forbrugere og virksomheder i dag er en høj, ensartet CO2-afgift. Det er notorisk kendt, anbefalet af Klimarådet og bredt anskuet som mest effektivt.

Det smarte, ved at vi bliver ramt på pengepungen, er, at det frigør os fra overvejelser om, hvorvidt det er flyrejsen, designer-kjolen eller spaghetti carbonaraen, vi må sortere fra. Vi gør blot det, der er effektivt. Det er det bedste for klimaet, og det er det vigtigste!

Ikke mindst vil det særligt ramme farisæerne i deres af og til selvhøjtidelige fremfærd. Jeg taler her om de dele af den kreative klasse, der abonnerer på Politiken med en forkærlighed for rejsesektionen. Det er Østerbro-faren, der affaldssorterer og køber plantebaseret ind samtidig med, at han drøner Danmark rundt i sin benzin-bil og rejser verden rundt på charter-rejse til Guatemala i en spirituel, økologisk forbundethed med mayaerne. Han vil skulle betale.

Østerbro-farens problem er, at det for ham er kropumuligt at overskue, hvad han egentlig udleder. Derfor kan det være befriende for ham – og alle andre – at blive betroet en smule mindre. I guder, hvor er det fantastisk sommetider at erkende sin egen uformåenhed!

Læs også

“Mennesket er født frit, og overalt er det i lænker,” skrev Rousseau i 1762. Den sætning er ofte blevet misforstået sådan, at Rousseau kritiserede de lænker – de love, regler og normer – som et samfund ligger på et individ.

Men Rousseaus naturlige forståelsesmæssige udgangspunkt var, at der intet alternativ er til lænker – til en social kontrakt – mellem mennesker, der ikke ønsker at leve i rå anarki.

I lænkerne, i synden, og i det faktum, at du er syndig, ligger også den befrielse, der kommer af, at du tilgiver din egen synd. Og i anerkendelsen af vores egen uformåenhed ligger også den fælles anerkendelse i behovet for en over-individuel struktur. Som det står i Matthæus-evangeliets kapitel 23, vers 12: “Den, der ydmyger sig selv, skal ophøjes, og den, der ophøjer sig selv, skal ydmyges.”

I en klimakrise kan dér – for din og klimaets bedste – være ræson i at indrømme sin egen individuelle uformåenhed og uvidenhed og lade vores udledning tøjles “oppefra” på den mest effektive måde. Det er en markant anderledes tilgang til klimakrisen end den tilgang, hvor politikerne lægger et tungere åg på individets skuldre, individet skammer sig i småstykker, og den grønne omstilling i sidste ende ikke når lige så hurtigt i mål.

Det allermest giftige, der kan ske lige nu er, at man tiltror individet så stor handlekraft, moral og guddom, at man fra statslig hold ikke må agere en my formynderisk eller gøre det dyrere at være dansker. Og det er desværre en politisk logik i klimadebatten, der sniger sig ind både til højre og til venstre, og som man kan frygte ikke mindst vil dominere SVM-regeringen.

Det er afgørende for den grønne omstilling, at vi får flere politikere, der tør stille sig frem med et direkte mål om at irritere vores forbrugeradfærd

Emil Sloth Andersen (R)
Medlem af Borgerrepræsentationen, Københavns Kommune

Socialdemokratiet har gjort det til en kongstanke, at pasta med kødsovsen ikke må blive dyrere. Retten, som både Dan Jørgensen og Mette Frederiksen har tilbedt i interviews, er badet i socialdemokratisk vælger-frygt. Også Venstre har haft et mantra om, at skatter og afgifter ikke måtte stige for heftigt.

Men det er afgørende for den grønne omstilling, at vi får flere politikere, der tør stille sig frem med et direkte mål om at irritere vores forbrugeradfærd. Du udleder som dansk borger i gennemsnit i øvrigt 17 gange så meget CO2 som en inder. Din bekvemmelighed bør ikke være det primære hensyn.

Nøgleordet er netop omstilling! Af individet men gennem strukturen. Vi skal lægge vores forbrugsvaner om gennem pres på vores pengepunge. Og nej, familien ved kakkelovnen bliver ikke partout ramt. Hvis spaghettien med kødsovs bliver dyrere, kan vi gøre det plantebaserede billigere – og sådan kan forbrugskonverteringer listes op!

Man kan, som økonomiske eksperter før har påpeget, også lave en klima-bonus eller øge bundfradraget som en generel økonomisk kompensation, når sorte vaner bliver dyrere for borgeren. Den strukturelle tilgang til klimakrisen er lige så kølig, som den er befriende og som den er effektiv!

Og kære læser. Jeg beklager, jeg har præsenteret tesen om det evigt syndige menneske i dette indlæg, der kunne læses som ren korsfarer-agtig indoktrinering og forkynderi. Men jeg stoler på, at du ikke er helt humorforladt.

Det er vel som sådan et nytårs-glædeligt budskab, jeg forsøger at servere. Spis og drik, køb og udled i det nye år. Du er en synder, perfekt og tilgivet for det. Og lad fællesskabets lænker frigøre dig fra din synd!

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Emil Sloth Andersen

Medlem af Borgerrepræsentationen (ALT), Københavns Kommune
cand.scient.pol. (Københavns Universitet, 2019)

Dan Jørgensen

Minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik, MF (S)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2004)

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

0:000:00