Transportminister afviser grønne transportmål

TRANSPORT: Selvom transportminister Pia Olsen Dyhr (SF) har hovedfokus på grøn omstilling af transporten, mener hun ikke, at der er behov for særskilte CO2-mål for sektoren.
Transportminister Pia Olsen Dyhr (SF)
Transportminister Pia Olsen Dyhr (SF)Foto: EuropaMagasinet/Altinget.dk
Hjalte T. H. Kragesteen

Det grønne skal mere i centrum, lyder det fra den nye transportminister, som har siddet på posten i knap to måneder. Men alligevel ser hun ikke noget behov for nye målsætninger for transportsektorens CO2-udledning.

Det siger hun i et interview med Altinget.dk.

"Vi har et overordnet mål om 40 procent CO2-reduktion i 2020, og det betyder, at transportsektoren også skal levere. Og jeg synes, det er godt, som det er nu," siger Pia Olsen Dyhr.

Udover det generelle 2020-mål har regeringen også et mål om total fossilfrihed i 2050, men ingen af målene siger noget præcist om, hvordan tempoet skal være i transportsektoren. Concito har blandt andet talt for, at der netop er behov for delmål for transportsektoren, så der kommer handling bag ordene. Men sådan ser transportministeren ikke på det.

Jeg vil ikke afvise, at der kan komme en diskussion af mål for transportsektoren, men jeg synes ikke, at det er det vigtigste.

Pia Olsen Dyhr (SF)
Transportminister

"Jeg vil ikke afvise, at der kan komme en diskussion af mål for transportsektoren, men jeg synes ikke, at det er det vigtigste. Det vigtigste er, at vi kommer i gang med at gøre noget. Og dér har jeg jo sat gang i et roadmap, der kan levere konkrete værktøjer," siger Pia Olsen Dyhr.

Grønne transportmål eller ej, så kommer omstillingen af transportsektoren til at være et vigtigt omdrejningspunkt, lover ministeren, der peger på området som en mærkesag for hendes tid på ministertaburetten. Selvom hun ikke varsler de store ændringer fra tiden med Henrik Dam Kristensen (S), så ser hun netop det grønne som en forskel mellem de to.

"Jeg kommer fra miljøbevægelsen og har derfor en grøn tradition, som jeg bringer med mig. Jeg ved, at Henrik også havde fokus på det, men hos mig ligger det i mit DNA," siger hun.

Mere grønt
Pia Olsen Dyhr peger på, at hun allerede har vist den grønne profil med togfond og roadmap, men også at hun netop har oprettet et nyt Center for Transport, Miljø og Klima i ministeriet. Men det stopper ikke her, lover hun.

"Der skal meget mere til. Men vi må også bare erkende, at teknologiområdet på trafikområdet er lidt bagefter. Elbilerne kan eksempelvis ikke levere endnu, men der er andre ting vi skal se på," siger ministeren og spørger:

0:000:00