Trods ”betænkeligheder” er der bred opbakning til Dan Jørgensens corona-hastelov

HASTELOV: Regeringen burde tidligere have forudset, at en række vindmølle- og biogasprojekter ville få problemer med krav og tidsfrister i coronakrisen. Så kunne hasteloven være undgået, lyder det fra blå partier, der tirsdag dog alligevel vil stemme for.

Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Morten Øyen

Klimaminister Dan Jørgensen (S) har bred opbakning bag hasteloven, der skal give klimaministeren mulighed for at hjælpe vindmølle- og biogasprojekter, der er kommet i klemme i coronakrisen og ikke kan overholde en række lovbestemte krav og tidsfrister.

Flere af de blå partier har haft principielle betænkeligheder, men disse partier vil også stemme for loven tirsdag.

Det fortæller Venstres forsyningsordfører, Carsten Kissmeyer, der har stillet alle de 11 skriftlige spørgsmål, der er tilgået ministeren, om den noget utraditionelle lov.

”Det er vide beføjelser, vi giver ministeren nu. Men vi erkender, at det er en helt særlig situation med coronakrisen og den har en solnedgangsklausul,” siger Carsten Kissmeyer, der alligevel sender et lille svirp mod ministeren:

Ministeren har lovet, at vi vil blive orienteret, og der vil være mulighed for at drøfte det i udvalget, hvis loven skal tages i brug. Så alt i alt er vi godt tilfreds.

Carsten Kissmeyer (V)
Forsyningsordfører

”Man kunne dog godt have gættet, at der ville komme problemer med nogle tidsfrister for disse projekter for fire uger siden. Havde ministeren gjort det, havde vi undgået, at det skulle behandles på den her måde som en hastelov.”

Hastig lovbehandling
Og det er gået hastigt til: Loven blev fremsat tirsdag, førstebehandlet torsdag, mandag blev der så afgivet betænkning, og tirsdag bliver loven ifølge planen så vedtaget uden at have været sendt i høring.

{{toplink}}

Konkret vil loven give klimaministeren mulighed for at fastsætte regler om dispensation fra visse lovbestemte frister og krav, som borgere og virksomheder skal leve op til for at få andel i en række ordninger under VE-loven og lov om naturgasforsyning.

Det drejer sig i første omgang om nogle få vindmølleejere, der har modtaget tilsagn i 2018 om støtte til husstandsvindmøller, men som kan få svært ved at nå tidsfristen for nettilslutning 6. maj og 11. juli. Og så drejer det sig om cirka 160 virksomheder, der er berettiget til at søge om biogasstøtte efter den gamle mere lukrative støtteordning, men kun i et vindue, som lukker 1. maj.

0:000:00