Trump eller Biden: ”Det er i allerhøjeste grad et klimavalg, vi ser i USA”

USA VALG: Da Donald Trump blev præsident for fire år siden, tog klimaspørgsmålet en drejning. Vil det tage en ny, hvis amerikanerne vælger Joe Biden? Det afhænger – sjovt nok – ikke kun af præsidentvalget.

Republikanernes præsident, Donald Trump, og demokraternes præsidentkandidat, Joe Biden, under deres TV-debat fra Nashville i valgkampen.
Republikanernes præsident, Donald Trump, og demokraternes præsidentkandidat, Joe Biden, under deres TV-debat fra Nashville i valgkampen.Foto: Pool/Reuters/Ritzau Scanpix
Morten Øyen

Når amerikanerne vågner på onsdag – efter den store valgdag – er det ikke sikkert, at de endnu ved, hvem deres præsident de næste fire år bliver.

Det er til gengæld sikkert, at onsdag 4. november er dagen, hvor USA formelt træder ud af den globale klimaaftale, der blev indgået i Paris i 2015.

Da Donald Trump skød processen i gang i 2017, markerede præsidenten en skarp position i klimaspørgsmålet. Vinder udfordreren, demokraten Joe Biden, vil den amerikanske klimapolitik på ny tage en skarp drejning, vurderer flere iagttagere.

”Det er i allerhøjeste grad et klimavalg, vi ser i USA. Og med stor betydning for, om verden kan nå Parisaftalen eller ej,” siger Jarl Krausing, der er international chef i klimatænketanken Concito.

Biden fremstod ikke som en særlig stærk kandidat på klima under primærvalgene. Der stod Elisabeth Warren og Bernie Sanders langt stærkere. Men Biden har bevæget sig siden.

Stefan Gaarsmand
Lektor, Roskilde Universitet

International momentum
Han fortæller, at USA ikke er til at komme uden om, hvis Parisaftalen – hvis hovedformål er at holde den globale temperaturstigning under to grader – skal overholdes.

”Vi har 10 år til at halvere verdens udledninger. Nu har vi haft fire år uden USA ikke har spillet nogen rolle, og det har givet større mulighed for de lande, der tøver. Skal det lykkes at rykke verden afgørende på klima, skal USA være i førersædet,” siger Jarl Krausing og tilføjer:

”Sagen er, at valget kan give et internationalt klimamomentum. Von der Leyen forsøger at forhandle højere klimamål i EU, Kina har lige sat et mål om at være klimaneutralt i 2060, Korea og Japan i 2050. Så der bliver bygget et momentum blandt verdens største økonomier og forurenere, der siger, de kan se en fremtid for sig, der ikke er båret af fossilenergi.”

{{toplink}}
Læs også

Intet tyder dog på, at det er præsident Donald Trumps plan, hvis han skulle genvinde magten.

0:000:00