Uændrede midler til klima- og energiforskning

GLOBALISERINGSMIDLER: Regeringen lægger i sit udspil til udmøntning af globaliseringsmidlerne op til et uændret niveau på klima- og energiområdet i 2011. DTU tager godt imod forslaget. Dansk Energi er også positiv og efterlyser, at oppositionen nu viser ansvarlighed.
Anne Burlund

Regeringen har i sit forslag til udmøntning af globaliseringsmidlerne, der blev fremlagt mandag, afsat 1.139 millioner kroner til klima- og energiforskning. Dermed lægger regeringen op til, at midlerne fortsætter på et uændret niveau i 2011.

Midlerne bliver fokuseret på tre satsningsområder, herunder energi og miljø, fordi det ifølge regeringens udspil "er et område, der er kendetegnet ved et stort potentiale for global videnbaseret vækst, samt ved at dansk erhverv og forskning står stærkt."

I forslaget er der blandt andet afsat 363 millioner til Energiteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogram (EUDP). Sammenlagt med allerede eksisterende midler, bliver der lagt op til, at EUDP tildeles 412 millioner kroner og bliver dermed den største modtager af energiforskningsmidler.

"I 2010 har vi satset historisk højt på klima- og energiforskning. Med udspillet lægger regeringen op til at fastholde det høje niveau, blandt andet for at sikre, at vi får udviklet de løsninger, der skal være med til at opfylde vores ambition om at gøre Danmark uafhængigt af fossile brændsler," siger klima- og energiminister Lykke Friis (V) i en pressemeddelelse.

Regeringen ønsker ifølge udspillet at satse på forskning og udvikling inden for effektive energiteknologier og systemer, der kan reducere udslip af drivhusgasser og partikler samt mindske afhængigheden af fossile brændsler fra blandt andet transportsektoren og dermed også styrke forsyningssikkerheden.

DTU vægter et-procents målsætningen
Universitetsdirektøren på DTU ser positivt på regeringens udspil og hæfter sig især ved, at regeringen fastholder målsætningen om, at én procent af BNP skal gå til offentlig forskning og udvikling:

Nu kender vi regeringens udspil til fordeling af globaliseringsmidlerne, men dermed er målet om 1 mia. til energiområdet jo langtfra sikret. De øvrige forligsparter - S og R i særdeleshed - skal jo støtte forslaget. Det er nu oppositionen skal vise ansvarlighed.

Lars Aagaard
Administrerende direktør i Dansk Energi

"Vi er overordnet set tilfredse med udspillet. Man har fastholdt et-procents målsætningen, og det er det vigtigste for os. Vi er også tilfredse med, at man indlægger nogle relevansbetragtninger i forhold til de strategiske forskningsmidler, man udmønter," siger Claus Nielsen, der dog altid mener, at man kan diskutere niveauerne, og han mener derfor, at det er afgørende vigtigt, at den tekniske videnskab styrkes:

"Vores supplerende bemærkning til udspillet er, at inden for teknisk videnskab ligger vi langt under niveauet i de lande, vi normalt sammenligner os med. Hvis man vil lave vækststrategier, er man simpelthen nødt til at satse mere på teknisk-naturvidenskabelig forskning," siger Claus Nielsen og understreger, at det er positiv, at regeringen har lagt nogle relevanskriterier til grund for de strategiske forskningsområder.

Dansk Energi roser udspillet
Også i energibranchen tager man godt imod regeringens udspil. Ifølge Dansk Energi er man med regeringens udmelding om fastholdelse af niveauet af midler til energiforskning kommet et vigtigt skridt videre:

Dokumentation
Tabel: Energiforskning med udgangspunkt i regeringens udspil til FL11 og udmøntning af globaliseringspuljen

0:000:00