Uafhængigt ældretilsyn fortsætter og styrkes med nyt rejsehold

RESERVEN: Med aftalen om fordeling af reserven efter den nu nedlagte satspulje har bredt flertal afsat 62 millioner kroner til videreførelse og styrkelse af ældretilsynet. Påbud skal fremover følges op af obligatoriske opfølgnings- og læringsforløb.

Foto: Yves Herman/Reuters/Ritzau Scanpix
Søren Elkrog Friis

Mange partier og politikere har efterlyst et skarpere tilsyn med ældreområdet siden sommerens afsløringer af omsorgssvigt og uværdig behandling af ældre.

Intentionerne blev konkretiseret tirsdag, da partierne i den gamle satspuljekreds - plus Enhedslisten - indgik aftale om fordeling af den såkaldte reserve, som har afløst satspuljen.

Med aftalen fordeles i alt 760 millioner kroner til initiativer på social-, sundheds- og arbejdsmarkedsområdet. Heraf går i alt 61,7 millioner kroner til at fortsætte og styrke det risikobaserede tilsyn på ældreområdet, som blev etableret som forsøgsordning med satspuljeaftalen for 2018-2021.

{{toplink}}
Læs også

Lige nu er der kun varslede tilsyn i 10 procent af plejeenhederne årligt. Det er alt for lidt, så vores opfordring lyder, at de bør drøfte, om man kan skalere tilsynet op.

Nina Bruun
Seniorpolitisk konsulent, Ældre Sagen

Pengene skal dels gå til at videreføre Ældretilsynet i 2022-2024, hvor den eksisterende bevilling slipper op, og dels til at opgradere tilsynet med 3,1 millioner kroner årligt i 2023 og 2024, så flere plejehjem kan bliver omfattet af tilsyn.

Rejsehold skal følge op på påbud
Som noget nyt etableres et rejsehold, der skal følge op med et obligatorisk opfølgnings- og læringsforløb, når et plejehjem har modtaget påbud fra Ældretilsynet.

Det nye rejsehold kan hjælpe med at forebygge fejl, som dem, der kom frem i sommerens TV 2-dokumentar, mener Karina Adsbøl fra Dansk Folkeparti, som i forhandlingerne om reserven har kæmpet for et løft til ældreområdet.

"Det har været helt afgørende for Dansk Folkeparti at kvaliteten på ældreområdet løftes, og med denne aftale tager vi et skridt den rigtige retning," siger hun i en pressemeddelelse.

Ældre Sagen: Vigtig forbedring
En styrkelse af det nationale ældretilsyn indgår blandt Ældre Sagens fem centrale ønsker til næste års finanslov, og den politiske aftale om reserven er dermed godt nyt.

Dokumentation

Det har partierne aftalt

I satspuljeaftalen på ældreområdet fra 2018-2021 blev der afsat 60 millioner kroner til et fireårigt forsøg med et risikobaseret tilsyn med den social- og plejefaglige indsats på plejecentre, midlertidige pladser og hjemmeplejeenheder (Ældretilsynet) under Styrelsen for Patientsikkerhed.

Ud over de konkrete tilsyn der gennemføres, kan erfaringerne fra Ældretilsynet anvendes til inspiration og læring i de plejeenheder, som ikke modtager tilsyn.

Ældretilsynet er blevet vel modtaget og udfylder en vigtig funktion. På den baggrund er partierne enige om dels at afsætte midler til en videreførelse af Styrelsen for Patientsikkerheds ældretilsyn i perioden 2022-2024. Dels er partierne samtidig enige om at afsætte 3,1 millioner kroner årligt i 2023 og 2024 til en opjustering af Ældretilsynet, så flere plejeenheder årligt vil modtage et tilsyn. Tilsynsbesøgene kan både være varslede og ikke-varslede.

Partierne ønsker, at Ældretilsynet fremadrettet håndterer indgående bekymringshenvendelser på en måde, der understøtter, at Ældretilsynet kan fange mønstre i bekymringshenvendelser fra pårørende og medarbejdere.

Ældreordførerne vil årligt modtage en afrapportering om bekymringshenvendelser til Styrelsen for Patientsikkerheds ældretilsyn på baggrund af den nye registreringspraksis.

Partierne ønsker endvidere, at Styrelsen for Patientsikkerhed iværksætter en informationsindsats omkring muligheden for at indgive bekymringshenvendelser til styrelsen, da det er relevant, at der er kendskab til ordningen. Der afsættes 1,3 millioner kroner i 2021 til indførelse af en ny registreringspraksis og til informationsindsatsen.

Det er afgørende for at løfte kvaliteten på ældreområdet, at de plejeenheder, som har fået et påbud fra Ældretilsynet, får hjælp til at løfte kvaliteten. Partierne er derfor samtidig enige om at oprette et nyt udgående rejsehold, som skal forestå et obligatorisk opfølgnings- og læringsforløb efter et påbud fra Ældretilsynet. Det indebærer, at der samtidig med et påbud bliver iværksat støtte til faglig læring og udvikling i den pågældende plejeenhed. Udviklingen og etableringen af rejseholdet og dets opfølgnings- og læringsforløb varetages af Videnscenter for Værdig Ældrepleje i regi af Sundhedsstyrelsen.

Der afsættes 7,5 millioner kroner hertil i perioden 2021-2022. Med henblik på at sikre systematisk opfølgning og indsamling af rejseholdets erfaringer med opfølgnings- og læringsforløbene afsættes 0,5 millioner kroner til en evaluering i perioden 2021-2022.

Der afsættes i alt 61,7 millioner kroner til initiativet i perioden 2021-2024.

Partierne er derudover enige om, at der blandt andet på baggrund af tilbagemeldingerne fra det ældretopmøde, som blev afholdt i efteråret, er brug for en bredere drøftelse af det samlede tilsyn med ældreplejen. Sundheds- og ældreministeren vil derfor invitere partierne til en bredere og mere generel drøftelse herom.

Kilde: Aftale om udmøntning af reserven til foranstaltninger på social-, sundheds- og arbejdsmarkedsområdet 2021-2024 


0:000:00