Udsigt til billigere og bedre vindmøller

KORT NYT: Nyt forskningsprojekt skal ud fra få informationer om vindforhold udvikle værktøjer, der giver bedre afkast på vindmøller og minimerer risikoen for svigt og havari.

Visionen med forskningsprojektet, som er et samarbejde mellem Aalborg Universitet, EMD International A/S og Højteknologifonden, er at udvikle en metode, der gør det muligt at bestemme belastningen på den enkelte vindmølle allerede i planlægningsfasen, hvor placeringen endnu ikke er endeligt fastlagt. Det skriver Aalborg Universitet i en pressemeddelelse.

Idéen er, at før en vindmølle bliver stillet op, bliver der regnet på, hvor stærk møllen skal være for at holde til vindbelastningen på den givne placering. Vindmøllefundament, tårn og vinger er kostbare investeringer, så det kan blive dyrt for vindmølleejeren, hvis styrkebehovet over- eller undervurderes.

Som det er nu, er der ved opsætning af vindmøller i vindmølleparker nogle lovgivningsrammer, der skal overholdes. Der er fx regler for højde, støj og afstand til naboer. Inden for disse rammer placeres vindmøllerne normalt, så den største energiproduktion opnås, og først herefter undersøger man, hvor stor belastning der vil være på møllen ved den pågældende placering. Og det øger, ifølge Aalborg Universitet, usikkerheden for vindmølleejerens investering.

Den nye metode vil reducere risikoen ved vindmølleejerens investering, lyder det fra erhvervspostdoc Henrik Stensgaard Toft fra Aalborg Universitets Institut for Byggeri og Anlæg, som bliver hovedperson i projektet. 

Også pålideligheden styrkes
Resultatet af forskningsprojektet vil udover metoden til bestemmelse af belastningen på vindmøllen være en række studier af, hvordan usikkerheden på vindforholdene påvirker vindmøllens pålidelighed. Metoden implementeres i beregningsværktøjet WindPRO, som udvikles af EMD International A/S i Aalborg og bruges til planlægning og design af vindmølleparker globalt.

Om netop det udtaler leder af vindenergiafdelingen hos EMD International A/S, Morten Lybech Thøgersen:

"Udover en øget pålidelighed af møllen, som ultimativt vil komme vindmølleejeren til gavn, forventer vi også, at vores WindPRO-kunder vil kunne reducere tidsforbruget væsentligt i forbindelse med planlægningen af nye vindmølleprojekter. Med den nye metode kan vi nemlig tage lastforholdene med allerede på et meget tidligt tidspunkt i projekteringsfasen og dermed få valgt den korrekte mølletype og placeringen under hensyntagen til såvel de målte vindforhold som møllens belastning".

0:000:00