Udvalg: Nord Stream 2 skal følge EU-reglerne

GAS: Gassen i rørledninger som Nord Stream 2 bør behandles som alle andre varer, der importeres til EU. Europa-Parlamentet lægger an til at lægge pres på medlemsstaterne for at skærpe godkendelseskravene til en russisk ledning.

Nord Stream 2's planlagte rute gennem Østersøen stiller Danmark og de baltiske lande i et dilemma. Europa-Parlamentet ønsker at komme dem til undsætning med en fælles EU-kompetence i spørgsmålet.
Nord Stream 2's planlagte rute gennem Østersøen stiller Danmark og de baltiske lande i et dilemma. Europa-Parlamentet ønsker at komme dem til undsætning med en fælles EU-kompetence i spørgsmålet.Foto: Jens Büttner/Ritzau Scanpix
Kasper Kaasgaard

At gasrørledninger i EU skal følge EU’s regler, kan lyde som en selvfølgelighed. Men sådan er det ikke, når ledningerne kommer fra tredjelande.

Et langt fra tilfældigt eksempel herpå er Rusland og Nord Stream 2. Netop den ledning har sat gang i arbejdet med at få opdateret EU’s gasdirektiv.

Tirsdag stemte Europa-Parlamentets industriudvalg, ITRE, for en holdning om at ville regulere alle gasrørledninger.

Danske Morten Helveg Petersen (R) kalder det et stort skridt. Han har forhandlet for den liberale gruppe i Parlamentet.

”Vi er gået fra en situation, hvor russerne kunne diktere spillereglerne, til at reglerne nu er dem, vi kender i forvejen, og som gælder i Europa i dag,” siger Morten Helveg Petersen.

Hvis udvalgets beslutning overlever forhandlinger med medlemslandene, vil Nord Stream 2 og andre gasrørledninger skulle leve op til regler om gennemsigtighed, adgang for tredjeparter og såkaldt unbundling.

Unbundling betyder, at det ikke må være det samme selskab – tænk Gazprom – der distribuerer gassen og styrer ledningerne. Det kan ske enten ved en opsplitning af ejerforhold eller ved at indføre en uafhængig distributør eller uafhængig systemoperatør.

Gas skal ikke være et våben
Også Jeppe Kofod (S) er begejstret over resultatet af afstemningen.

”Det viser, at Parlamentet klart mener, at gas fra tredjelande selvfølgelig skal behandles som andre varer og tjenesteydelser. Det sikrer, at vi kan handle sammen over for lande, der vil bruge energi som et politisk våben,” siger Jeppe Kofod.

0:000:00