Uenige parlamentarikere: Er EU’s nye chefer grønne nok?

MÅLSÆTNING: Den nye EU-kommission har slået sig stort op på at være grønnere end nogensinde før. Alligevel var det netop klimaambitionen, der afholdt Enhedslisten fra at stemme for kommissionen. Hos Socialdemokratiet er man stadig positiv, mens Greenpeace efterlyser handling og højere mål.

Ursula von der Leyen lovede fokus på den grønne omstilling til sin tale til Europa-Parlamentet onsdag. 
Ursula von der Leyen lovede fokus på den grønne omstilling til sin tale til Europa-Parlamentet onsdag. Foto: Vincent Kessler/Reuters/Ritzau Scanpix
Freja Søgaard

Da de fleste afstemningslamper i Europa-Parlamentet onsdag eftermiddag lyste grønt, var lampen på Nikolaj Villumsens bord rød.

Sammen med flertallet af de andre medlemmer af den rød-grønne gruppe stemte han imod den nye kommission, og begrundelsen var helt klar: Den nye kommission er ikke ambitiøs nok, når det kommer til klimaet.

"I virkeligheden er det en kulsort dag for klimakampen," siger Nikolaj Villumsen umiddelbart efter afstemningen i Strasbourg og tilføjer:

"Det har været et kardinalpunkt for os at få et klart løfte fra von der Leyen om, at hun vil leve op til Parisaftalen. Det har vi ikke kunnet få, og derfor har jeg stemt imod sammen med resten af min gruppe."

I virkeligheden er det en kulsort dag for klimakampen

Nikolaj Willumsen
Medlem af Europa-Parlamentet for Enhedslisten

Ikke helt tilfreds
At Enhedslisten stemte imod, er ikke noget, der overrasker Christel Schaldemose (S), der selv stemte for kommissionen.

"Det er altid sådan, de reagerer," siger hun og understreger, at hun om end synes, det er ærgerligt.

"Jeg synes, de skal komme ind i kampen og prøve at være ansvarlige, aktive og tage del i det her. De vil gerne stå og råbe i hjørnet, men ikke komme ind og sidde ved bordet og give det et skud," siger Christel Schaldemose.

Hun mener ikke, at der var kommet noget godt ud af ikke at stemme kommissionen igennem.

"Potentielt havde vi ikke fået en ny kommission, og så var der gået endnu længere, før vi kunne gøre noget ved den grønne omstilling," siger hun.

0:000:00