Ugens EU-podcast: Når en historisk sundhedskrig lammer kontinentet

PARLAMENTET LOCKDOWN #1: Er der udbrudt grænsekapløb i Unionen, hvordan kan europæerne hjælpe hinanden, og kan EU tage beslutninger uden ministermøder eller uden et forsamlet Europa-Parlament? Thomas Lauritzen og Rikke Albrechtsen leder efter svarene, når de sender fra et kælderrum i Bruxelles.

Trafik-kaos har udviklet sig ved grænsen mellem Tyskland og Polen. 
Trafik-kaos har udviklet sig ved grænsen mellem Tyskland og Polen. Foto: Axel Schmidt/Reuters/Ritzau Scanpix

Abonner på Parlamentet i iTunes | Acast | Spotify

De 50 kilometer lange køer ved grænsen mellem Tyskland og Polen er bare et af eksemplerne på, hvordan coronakrisen risikerer at lamme hele det indre marked i Den Europæiske Union.

For Europa er ”i krig” – om end det er en ”sundhedskrig”, som den franske præsident, Emmanuel Macron, udtrykte det, da han mandag aften sendte alle franskmændene hjem under trussel om bødestraf.

Det har været en uge, hvor covid-19 "nu breder sig som en steppebrand på tværs af kontinentet, mens grænsebommene går ned ved det ene land efter det andet”, som podcastvært Thomas Lauritzen siger i denne uges udsendelse fra Bruxelles.

Under den belgiske lockdown er Lauritzen gået i skjul sammen med EU-redaktør Rikke Albrechtsen for at optage i podcasten i hendes kælder et sted lidt nord for EU-kvarteret.

I denne særudgave af den europæiske podcast kan du høre Altingets to eksperter fortælle om deres personlige situationer lige nu, inden de kaster sig ud i forklaring og analyse af EU’s udfordringer under Europas alvorligste sundhedskrise i nyere tid.

Hjælper det noget at lukke grænserne, eller gør det bare ondt værre? Hvad sker der, hvis det indre marked går i stå?

Godt nok holder både stats- og regeringslederne og deres ministre fra de 27 medlemslande jævnlige videokonferencer, hvor de forsøger at koordinere håndteringen af coronavirussen.

Men kan det europæiske samarbejde i realiteten tage formelle og juridisk gældende beslutninger, når ministrene ikke kan mødes rent fysisk?

Kan man afsætte 275 milliarder kroner fra EU-kassen til støtte for coronaramte regioner og virksomheder, når Europa-Parlamentet ikke kan samles for at godkende beslutningen?

Det er en fuldstændig enestående situation, som ikke er forudset i traktaternes regler om EU’s måde at fungere på.

Hør om det i ’Parlamentet Lockdown’. Altingets podcast fra et Europa, hvor døre og grænser smækker i dag for dag.

Abonner på Parlamentet i iTunes | Acast | Spotify

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00