Ugens målinger: Danskerne er med på grønne flyafgifter, men politikerne afviser

MÅLINGER: Altinget bringer de målinger, der har været bragt i den forgangne uge. I denne uge om klimaafgifter på fly, grøn livsstil og en opfordring til at opprioritere landdistrikterne.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Simon Friis Date

Danskerne: Flyafgifter er i orden
59 procent af danskerne er enige eller overvejende enige i, at det ville være i orden, hvis alle flyrejser blev pålagt et ekstra CO2-gebyr på cirka 50 kroner. Det viser en ny spørgeundersøgelse, som Megafon har lavet for Politiken.

Undersøgelsen viser også, at støtten til klimaafgiften er steget i løbet af 2018. I en tilsvarende måling fra marts var dette tal på 46 procent. Kigger man videre på undersøgelsen, tyder det på, at danskerne helst vil have politisk hjælp til at blive lidt grønnere.

Kun 8 procent vil betale et frivilligt klimakompensationsbeløb ved fremtidige rejser, 11 procent vil tage på færre rejser, og kun 7 procent vil vælge mere klimavenlige flyselskaber. Ingen i undersøgelsen vil helt droppe flyet.

At hensyn til miljøet tages med i overvejelserne ved valg af transportform på rejser, har kun 22 procent anført. 41 procent gør ikke, hvilket er et relativt flertal i spørgsmålet, men faktisk markant lavere end de 61 procent, som i den tilsvarende undersøgelse fra marts angav, at de ikke tog miljøhensyn med i overvejelserne.

Trods flertallets ønske om flyafgifter holder transportminister Ole Birk Olesen fast i, at det ifølge regeringen ikke er vejen frem. ”Klimaafgifter for luftfarten skal være grænseoverskridende enten gennem internationale aftaler eller på EU-plan. Derfor er EU’s aftaler om luftfartens udledning af CO2 væsentlige værktøjer, da luftfartsselskaberne gennem disse aftaler stilles til ansvar for deres faktiske CO2-udledning og ikke pålægges en symbolsk afgift. En flad afgift på 50 kroner vil ikke løse de klimaudfordringer, vi står over for,” siger han til Politiken.

Politikerne skal opprioritere landdistrikterne
Om end de fleste danskere bor i byen, er der ifølge en ny måling foretaget af Norstat for Landbrug & Fødevarer udbredt støtte til en opprioritering af landdistrikterne efter mange år med rivende udvikling i de større byer. Adspurgt om hvorvidt regeringen bør have mest fokus på at udvikle byområder eller landdistrikterne, er meldingen i hvert fald forholdsvis klar. 49 procent mener, at udvikling i landdistrikterne bør prioriteres, mens kun 16 procent mener, fokus bør være på byerne. 21 procent synes, der er fin balance, og 14 procent har svaret ’ved ikke’.

At kun 33 procent af befolkningen bor i landdistrikter eller små byer med under 5.000 indbyggere betyder, at flere borgere i de større byer ser det smarte i at udvikle uden for deres eget nabolag. "Det er et meget klart udtryk fra befolkningens side, for at regeringens politik har fejlet, når det drejer sig om at udvikle et Danmark i balance," siger socialdemokratiets landdistrikts- og øordfører, Magnus Heunicke, til Altinget om målingen.

0:000:00