Debat

Ungdomsbevægelser til politikere: Klimakrisen er også en nødstilstand

DEBAT: Landets politikere har vist sig i stand til at handle beslutsomt for at afværge de værste konsekvenser fra coronakrisen, og det udstiller den manglende vilje, der er til at håndtere klimakrisen, mener en række ungdomsbevægelser.

Coronakrisen tvang landets politikere til at reagere - det samme skal klimakrisen gøre, mener en række ungdomsbevægelser.
Coronakrisen tvang landets politikere til at reagere - det samme skal klimakrisen gøre, mener en række ungdomsbevægelser.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Vi har i uger, måneder og år gået på gaderne og bedt om et grundlæggende holdningsskifte i Danmarks politik og handling i forhold til klima- og miljøkrisen.

Men igen og igen har de ældre generationer med magt fortalt os, at vores ønsker til forandringer var urealistiske og naive. Nu føler vi os holdt for nar. For de seneste uger har vist, at I faktisk er i stand til at handle beslutsomt og afværge en nødsituation - den politiske vilje skal bare være tilstede.

I har håndteret coronakrisen professionelt og med den nødvendige alvor. Det er vi taknemmelige for. Samfundssind, sang fra altaner og danskernes store villighed til at ændre på dagligdagen og hjælpe hinanden giver os håb om, at det kan lade sig gøre at ændre på et samfund fundamentalt. Og det er nødvendigt i forhold til klimakrisen.

Vi er bange og vrede. I er vokset op i en verden, der konstant er blevet bedre. Vi lever i en verden, der konstant bliver mere utryg som følge af klimakrisen og stigende ulighed.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Vi voksede op med en fortælling om, hvordan vores verden er retfærdig og tryg. Men det er ikke sandt. Vores natur og miljø er smadret. Og vi - de unge - arver et system, hvor millioner af uskyldige mennesker i hele verden må bøde for den måde, som vores samfund og forbrug er skruet sammen på.

Fortæl sandheden om den krise, vi står i - og gå derefter ud og gør, hvad der kræves for at løse den.

Samfundssind, sang fra altaner og danskernes store villighed til at ændre på dagligdagen og hjælpe hinanden giver os håb om, at det kan lade sig gøre at ændre på et samfund fundamentalt. Og det er nødvendigt i forhold til klimakrisen.

Morten Ryom, Selma de Montgomery, Nynne Juel Nielsen, Jeppe Svan Sørensen og Helena Moll Bown
Hhv. 3F Ungdom, Fridays For Future, Extinction Rebellion, Den Grønne Studenterbevægelse og Mellemfolkeligt Samvirke

Omstil også uddannelserne
Vi vil have klimakrisen i fokus nu. Erklær nødstilstand for klimaet og tag krisen alvorligt. Vi har i lang tid haft følelsen af, at de grundlæggende strukturer, der skulle ændres, var en mur, der ikke kunne flyttes. Men der er små sprækker i muren i disse måneder. Vi kan skabe de nødvendige forandringer, der skal til for at redde vores jord. Fremover skal vi vægte mennesker og miljø højere end kortsigtede gevinster for de få.

Vi vil have en grøn og retfærdig genstart. Vi kan ikke gå tilbage. Corona-hjælpepakkerne skal både være grønne og sociale. Klodens tipping-points nærmer sig hastigt, og vi har ikke råd til en sort genstart af samfundet.

Fremover skal princippet om forureneren betaler indføres overalt. Og vores opfordring til jer er, at I skal lytte mere til mennesker – og lidt mindre til industrien. 

Vi vil have grønne uddannelser, der gør os klar til fremtiden. Det grønne fokus skal være en større del af alleuddannelserne i Danmark. Ikke mindst erhvervsuddannelserne for de fag, der står overfor at skulle omstilles. Målet om en grøn byggeplads og en grøn fabrik bliver først helt opnåeligt, når tømreren og procesoperatøren har haft en mere grøn uddannelse. Og der skal laves gode planer for alle dem, som skal omskoles fra den gamle sorte industri til den nye grønne industri. 

Hold løfterne
Verdens unge skal have solidaritet og klimaretfærdighed. Klimakrisen rammer uretfærdigt. De, som har forbrugt mindst, kommer til at opleve de hårdeste konsekvenser. Det er unge mennesker som os selv - i verdens fattigste og mest udsatte områder. Det er de rige lande, der med deres overforbrug har skabt hovedparten af klimakrisen. Derfor er det også os, der skal tage ansvar, og gøre alt, hvad vi kan for at afværge klimakrisen. Sådan er det bare.

Hold løfterne. Tilbage i december vedtog I en af verdens mest ambitiøse klimalove, og 2020 skulle være året, hvor klimakrisen blev taget alvorligt. Men intet sker. Det er afslørende, at en så vigtig dagsorden kan forsvinde så hurtigt. Men klimakrisen er ikke forsvundet. Det er jeres fokus, der er forsvundet.  

Vi står sammen også på tværs af generationer. Vi er millioner af mennesker verden over, der kræver forandring – og vi bliver konstant flere. Vi er alle fem unge, der repræsenterer fem bevægelser, der sammen arbejder for at skabe den nødvendige grønne og sociale forandring. Og vi vil gerne være flere - både unge og gamle.

Klima- og miljøkrisen er ikke en, vi venter på. Det er allerede nu en hærgende katastrofe, der tager millioner af liv med sig og som fortsætter ufortrødent, indtil vi handler anderledes.
Lad os derfor handle sammen nu, og stå sammen om, at skabe en grøn og retfærdig fremtid for os unge og dem, der kommer efter os.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00