Ungdomspolitiker: Klimaaktivister i panik sætter personlig frihed under pres

DEBAT: Kødfrie dage og bilfrie søndage kan være drastiske tiltag, som kan indskrænke den individuelle frihed i et panisk forsøg på at redde klimaet, mener ungdomspolitiker fra Liberal Alliance.

Af Anders Peter Hansen
Formand, Liberal Alliances Ungdom Aalborg

Den opskruede klimadebat, fyldt med dommedagsprofetier, sætter den personlige frihed under pres.

Debatten om klima er blevet til en diskussion om, hvor meget vi kan ofre.

Det nyder den politiske venstrefløj godt af, mens de smider omkring sig med mulige afgiftsforhøjelser og reguleringer, som går lige i hjertet på de paniske klimaaktivister, som kalder på handlekraftige politikere i deres angst for klimaet.

Afgifter sænker velstand
En undersøgelse fra Gallup viser, at 57 procent af danskerne er klar til at sætte afgifter på miljøbelastende produkter.

Højere afgifter på kød, flyrejser og biler er kun en start på den glidebane, som klimareguleringen kan suse ned ad.

Allerede med afgifter som disse sænker man den velstand og levestandard, som danskerne har i dag.

På den lange bane kan der findes langt mere vidtgående tiltag, som det kan ende ud i.

Kødfrie dage, bilfrie søndage eller et maksimalt antal flyrejser per borger om året kunne være nogle af de drastiske tiltag, som kunne indskrænke den individuelle frihed i et panisk forsøg på at redde klimaet.

Greta Thunberg opfordrer til panisk handling
En af aktivisternes store helte i klimadebatten er den unge svenske pige Greta Thunberg.

Den unge svensker inspirerer og motiverer mange klimadisciple, mens hun udfordrer de siddende magters klimaindsatser rundt om i verden.

Hvilket er forståeligt, men problemet med Greta Thunberg er, at hun opfordrer til panisk politisk handling.

Forstå mig ret: Klimaproblemet skal tages alvorligt, og der skal findes løsninger, men problemet skal ikke løses i panik.

De konklusioner og beslutninger, som man tager i panik, er sjældent fornuftige i det lange løb.

Det vil kunne få store konsekvenser for den individuelle frihed, hvis det ender ud med en panisk og ikke gennemtænkt politisk beslutning i et forsøg på at redde klimaet.

Teknologi er alt for dyr
Mit bud er, at løsningerne skal findes hos forskerne og ikke politikerne, fordi den teknologi, som vi har til en grøn omstilling i dag, er alt for dyr til at løse problemet uden store samfundsøkonomiske omkostninger.

Derfor skal der udvikles ny, bedre og billigere teknologi, som kan løse problemet.

Dog har vi én energikilde, som er billig og effektiv, men uden meget opbakning − nemlig atomkraft. Særligt venstrefløjen har kæmpet imod idéen om atomkraftværker, da der i fortiden har været nogle uheldige nedsmeltninger med store konsekvenser.

Så hvis ikke det bliver atomkraft eller fremtidige grønne energikilder, kan det sagtens ende i en stor indskrænkning af den personlige frihed.

Vi må forholde os klogt til klimaudfordringerne og ikke bukke under for paniske klimaaktivisters pres, da uigennemtænkt lovgivning kan skade vores personlige frihed og økonomi uden at løse det problem, som ændringerne oprindeligt var tiltænkt.

Forrige artikel Margrete Auken: Valgresultatet giver håb om en grønnere fremtid Margrete Auken: Valgresultatet giver håb om en grønnere fremtid Næste artikel Cepos: Grønne politiske løsninger risikerer at gøre mere skade end gavn Cepos: Grønne politiske løsninger risikerer at gøre mere skade end gavn