Debat

Vækstteam-formand løfter sløret for anbefalinger: Sådan bliver Danmark grøn verdensmester

DEBAT: Til december overleverer vækstteam for grøn energi- og miljøteknologi ti anbefalinger til regeringen. Men formand Lars-Peter Søbye løfter allerede nu sløret for nogle af hovedpointerne: Vi har brug for data om danskernes energi- og vandforbrug og positiv disruption fra innovationsmiljøerne.

Foto: Mathias Løvgreen Bojesen/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Lars-Peter Søbye
Administrerende direktør i Cowi og formand for regeringens vækstteam for grøn energi- og miljøteknologi

At energi-, klima- og miljøpolitik ligger højt på den politiske dagsorden, er næppe gået nogen forbi. Regeringen har netop lanceret sit klimaudspil, i sommers indgik regeringen og resten af Folketinget en energiaftale. Og jeg har selv det privilegium at stå i spidsen for det vækstteam for grøn energi- og miljøteknologi, som regeringen nedsatte i foråret.

Der er gode grunde til, at grøn omstilling er rykket helt op i toppen af vores fælles agenda: Vi har brug for en hurtig og omfattende indsats for at lægge en dæmper på klimaforandringerne, og der er et enormt forretningspotentiale i at udvikle nye og bedre løsninger – også for dansk erhvervsliv. Men det kræver mod at realisere det.

Turbo på den digitale udvikling
I vækstteamet har vi en vision: Danske virksomheder skal være globalt førende i at levere omkostningseffektive grønne løsninger.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Vi gør det allerede rigtigt godt, men vores eksport er faldende, og flere lande har – heldigvis – fået øjnene op for potentialet i at udvikle grønne løsninger. Skal vi nå vores mål om en fordobling af energieksporten frem mod 2030, er vi derfor nødt til at accelerere udviklingen. Det gælder især på det digitale område.

Energi- og miljøbranchen har, til forskel fra andre brancher, ikke i større skala udnyttet mulighederne inden for digitalisering. Den har ellers potentiale til at skabe helt nye forretningsmuligheder og -modeller.

Vi har brug for opdateret viden og overblik over eksempelvis borgernes forbrug af energi og vand, så vi kan udvikle og teste nye løsninger og forretningsmodeller på tværs af forsyningssektoren.

Derfor er digitalisering et gennemgående fokus i vækstteamets arbejde. Vi ser på de barrierer, der bremser den digitale udvikling, herunder branchens stramme og komplekse regulering og virksomhedernes udfordringer med at tiltrække risikovillige investeringer i udvikling – samt hvad der så helt konkret skal til for, at vi kan overvinde barriererne og indfri vores ambitioner.  

Vækstteamets hovedpointer
Hvad skal der til? Det giver vi vores bud på, når vi i december overleverer ti helt konkrete anbefalinger til regeringen. Men jeg kan godt, på et overordnet plan, løfte sløret for nogle hovedpointer:

  • Fundamentet for at lykkes er, at vi tør sætte data fri. Vi har brug for opdateret viden og overblik over eksempelvis borgernes forbrug af energi og vand, så vi kan udvikle og teste nye løsninger og forretningsmodeller på tværs af forsyningssektoren – og så vi sikrer, at borgerne selv bliver en del af udviklingen
  • Vi må åbne op for innovations- og startup-miljøerne og slippe dem løs på udfordringen. Der er brug for friske øjne og kreative idéer for at skabe en positiv disruption inden for energiområdet
  • Vi ønsker at udvikle referenceprojekter i storskala, så vi for alvor kan afgøre, om det 'virker' i forhold til borgernes reelle behov og adfærd.

Verdensmester på hjemmebane
Referenceprojekterne er helt afgørende for, at vi kan dokumentere gevinsten ved vores løsninger, når vi skal eksportere dem til udlandet. Du er nødt til at være 'verdensmester på hjemmebane', før du kan blive det i udlandet.

Cowi ville eksempelvis ikke være anerkendt som en af de bedste i verden til at designe broer og håndtere affald, hvis ikke vi havde haft mulighed for at opbygge kompetencerne på vores hjemmemarked først.

I vækstteamet tror vi på, at vi kan få mange nye 'verdensmestre' inden for miljø- og energiteknologi og samtidig skabe nye højproduktive grønne jobs. Men det hele starter altså med modet. Og vi ved godt, at det ikke bliver uden udfordringer at sætte data fri.

Derfor må første skridt også være at iværksætte en uvildig analyse, der kan pege på, hvordan vi kan gøre det på forsvarlig vis.

Men vi skal lykkes. Det skylder vi de kommende generationer.  

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars-Peter Søbye

Formand Industriens Fond, Formand, Nekst, Bestyrelsesmedlem Per Aarsleff A/S, professionelt bestyrelsesmedlem
civilingeniør (Aalborg Uni. 1985)

0:000:00