Vælgerne bortdømmer regeringens grønne kurs

MENINGSMÅLING: Regeringens klima- og miljøpolitik får en bundplacering af vælgerne i ny Norstat-måling. Regeringen hitter kun hos sine egne Venstre-vælgere, mens en stor del af Dansk Folkepartis vælgere også er kritiske.

Lars Løkke Rasmussens smalle Venstre-regering&nbsp;får ikke&nbsp;ligefrem skyhøje karakterer af vælgerne.&nbsp;<br>
Lars Løkke Rasmussens smalle Venstre-regering får ikke ligefrem skyhøje karakterer af vælgerne. 
Foto: Hasse Ferrold
Morten Øyen

Der er ikke meget opbakning fra vælgerne til regeringens kurs i den grønne politik.

Det fremgår af en meningsmåling fra Norstat for Altinget, hvor respondenterne er blevet bedt om at give regeringen karakterer fra minus 5 til plus 5 på nogle af de vigtigste politikområder.

Og her får klima- og miljøpolitkken karakteren -0,8. Det er den laveste karakter for alle politikområderne. Topscoreren er regeringens retspolitik, mens regeringen også får lave karakterer for sin socialpolitik og uddannelsespolitik.

”Når regeringens politik på de grønne områder får den suverænt dårligste karakter, hænger det givetvis sammen med den nedprioritering, den grønne dagsorden har fået under Venstre-regeringen,” siger Altingets politiske kommentator Erik Holstein.

Jeg kan ikke genkende billedet af, at regeringen er ved at sætte Danmarks grønne førerposition over styr, eller at finansloven er et 'slagtehus' for den grønne omstilling.

Lars Chr. Lilleholt (V)
Energi-, forsynings- og klimaminister

Grønne DF-vælgere
Det er i høj grad vælgerne fra venstrefløjen og Alternativet, der bortdømmer regeringens grønne politik. Omkring halvdelen af deres vælgere giver den absolutte bundkarakter på minus 5. Men også borgerlige vælgere er kritiske, og selv 28 procent af Dansk Folkepartis vælgere giver negative karakterer.

”En pæn del af Dansk Folkepartis vælgere er åbenbart mere grønne end Lars Løkke Rasmussen (V) og Kristian Thuelsen Dahl (DF),” konstaterer Erik Holstein.

Regeringens egne ministre har selv tidligere erkendt, at kritikken af deres politik på det grønne område har været voldsom.

På miljøområdet har der særligt været kritik af regeringens planer om at ændre på planloven og åbne for mere kystbyggeri, og mere lempelige regler for landbruget.

Imens har regeringens melding om at droppe den tidligere regerings klimaambitioner, opgør med elbilernes afgiftsfritagelse og besparelser i finansloven på energiforskningen fået hug fra forskere, organisationer og erhvervsliv.

”Jeg har været meget skuffet over reaktionerne fra naturorganisationerne. Det har været meget lidt konstruktivt,” sagde miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) i august med henvisning til Danmarks Naturfredningsforening, der mener, regeringen ”river Svend Aukens livsværk ned”, og WWF, der mener regeringens landbrugspakke er en ”horrorplan”.

Ikke et 'slagtehus'
Også energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) har forholdt sig til kritikken af regeringens kurs på det grønne område.

”Jeg kan ikke genkende billedet af, at regeringen er ved at sætte Danmarks grønne førerposition over styr, eller at finansloven er et 'slagtehus' for den grønne omstilling,” skrev Lilleholt i starten af november på Facebook ovenpå kritik fra blandt andet Connie Hedegaard af regeringens grønne besparelser på finansloven.

”Der bliver investeret massivt i grøn omstilling i Danmark. I år kommer de danske husholdninger og virksomheder til at betale over otte milliarder kroner i PSO-afgift til grøn omstilling som vindmøller, solceller og biomasse. Det er historisk højt,” fortsatte Lars Chr. Lilleholt.

Mens regeringens bortdømmes af store dele af vælgerhavet, så er der til gengæld opbakning fra Venstres egne vælgere. Her giver næsten 20 procent karakteren 4, og gennemsnitskarakteren for Venstre-vælgerne er 2,1. Altså klart godkendt.

Meget kritiske røde vælgere
Det er da også tydeligt, at det i høj grad er de mange meget kritiske vælgere i rød blok, der trækker karakteren ned. For mens vælgerene i rød blok giver regeringens grønne politik -2,6 i karakter, så giver blå bloks vælgere den samme politik karakteren 1,0.

Ser man samlet på alle de områder, hvor regeringen er blevet vurderet af vælgerne, så er det dog ikke opløftende læsning for regeringen: Regeringens gennemsnit for alle de ti undersøgte politikområder er -0,3.

Det skal dog bemærkes, at målingen er udført før den sidste uges politiske udspil og fornyede debat om asylpolitikken og terrorangrebet i Frankrig.

Mens der ikke er nogen stor forskel i holdningen mellem de to køn, er forskellen tydeligt, når man ser på aldergrupperne: Regeringens politik får et samlet minus i alle aldersklasser på nær vælgere over 70 år, der hele vejen igennem er positive.

”Alt i alt er det et resultat, der må give anledning til visse strategiske overvejelser hos Venstre,” vurderer Erik Holstein.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Erik Holstein

Politisk kommentator, journalist, Altinget
journalist (DJH 1990)

Eva Kjer Hansen

Direktør, Dialog mod Vold, AskovFonden, vicepræsident for ALDE (Alliancen af Liberale og Demokratiske partier i Europa) 2023-, fhv. minister og MF (V)
journalistisk tillægsuddannelse (DJH 1991), cand.polit. (Københavns Uni. 2012)

Lars Christian Lilleholt

MF (V), fhv. energi-, forsynings- og klimaminister
journalist (DJH 1993)









0:000:00