Vælgernes dom: Her er de mest og mindst grønne partier

MÅLING: Knap halvandet år efter "klimavalget" er vælgerne uenige om, hvilke partier der er grønnest. "Grundfortællingen i dansk politik er, at den grønne dagsorden er en rød dagsorden," vurderer ekspert.

På en skala fra et til fem, hvor fem står for den "mest grønne politik," giver seks procent af vælgerne topkarakter til Socialdemokratiet.
På en skala fra et til fem, hvor fem står for den "mest grønne politik," giver seks procent af vælgerne topkarakter til Socialdemokratiet.Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Birk Sebastian Kotkas

Enhedslisten og Alternativet har i vælgernes optik den mest grønne politik.

Det viser en ny måling, som Epinion har foretaget for DR og Altinget.

På en skala fra et til fem – hvor fem står for den "mest grønne politik" – giver en tredjedel af vælgerne de to partier topkarakter. De bliver tæt efterfulgt af Veganerpartiet, SF og Radikale Venstre.

Tilsvarende er der henholdsvis seks og tre procent, der giver topkarakter til Socialdemokratiet og Venstre. Det er ifølge politisk kommentator Noa Redington et udtryk for, at danskerne stadig forbinder klima- og miljøpolitik med venstrefløjen.

Der er rent ud sagt meget varm luft i diskussionen om klima.

Noa Redington
Politisk kommentator

"Jeg tror ikke, at særligt mange danskere ville kunne pege på et konkret politisk forslag fra Enhedslisten, som gør det til det grønneste parti sammen med Alternativet. Men jeg kan godt forstå, at folk svarer sådan, for det er ligesom den historie, der er blevet fortalt. Grundfortællingen i dansk politik er, at den grønne dagsorden er en rød dagsorden," siger han.

Afslører paradoks
Interessen for klima- og miljøpolitik er i løbet af de seneste år steget markant. Alligevel påpeger Noa Redington, at vælgerne har rigtig svært ved at finde ud af, hvad det egentlig vil sige at være et grønt parti.

"Denne her klimapolitiske diskussion har enormt svært ved at sætte sig i det politiske system på en måde, som man kan orientere sig efter," siger Noa Redington, der fra 2008 til 2015 var særlig rådgiver for Helle Thorning-Schmidt (S).

Han fremhæver et eksempel fra målingen, som afslører paradokset:

0:000:00