Vælgernes dom: Så grønne er partierne

MÅLING: I vælgernes øjne er de røde partier mere grønne end de blå, men afstanden er ikke så stor, viser ny måling. Få her et overblik over vælgernes vurdering af partiernes grønne indsats på klima og miljøområdet.

Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Morten Øyen

Enhedslisten og Alternativet er de mest grønne partier, mens Liberal Alliance og Nye Borgerlige er mindst.

Det viser en ny meningsmåling, som Norstat har foretaget for Altinget og Jyllands-Posten.

Her har vælgerne på en skala fra 1-10 vurderet, hvor grønt de mener hvert parti er i forhold til at føre en grøn miljø og klimapolitik.

I top ligger Enhedslisten med 6,7, mens Nye Borgerlige står for den laveste score med 4,1.

Selvforståelsen hos partierne er nok anderledes, men den gennemsnitlige vælger ser ikke nogen forskel i Socialdemokratiets og Radikales grønne profil. Venstre og Konservative er i samme boldgade.

Kasper Møller Hansen
Valgforsker og professor, Københavns Universitet

Samlet scorer alle partierne i rød blok flere grønne point end nogle borgerlige partier, men afstanden er ikke voldsom, vurderer professor og valgforsker ved Københavns Universitet, Kasper Møller Hansen.

”Der er stadigvæk forskelle, men de er blevet mindre, end vi har set tidligere,” siger han.

Røde partier mister ejerskab
Historisk har de røde partier haft det, forskerne kalder ”ejerskab” over den grønne dagsorden. Går man bare et år tilbage, så viste målinger et meget mere tydeligt rødt ejerskab over klima- og miljødagsordenen, fortæller Kasper Møller Hansen.

”Siden har den blå regering leveret et stort energiforlig, statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har talt om en million elbiler, og der er blevet præsenteret et klimaudspil. Det har i hvert fald overbevist deres egne vælgere om, at der nu er et seriøst blåt bud på, hvad man vil på klima- og miljøområdet,” siger han og tilføjer:

”Det har ændret forholdene på banen, og det har svækket rød blok relativt.”

(Artiklen fortsætter under graf)

I løbet af det seneste år har miljø og klima samtidig taget et tigerspring til toppen af vælgernes dagsorden, men den nye Norstat-måling giver ikke udpræget grund til at tro, at det grønne tema kan hive vælgere over midten i hobetal, vurderer valgforskeren.

”Jeg tror enhver ekspert vil sige, at der er mere klima og miljø ovre hos Alternativet end nogle af de borgerlige partier. Men når vi ser på denne måling giver mange borgerlige vælgere alligevel næsten lige så høj grøn karakter til deres eget parti i blå blok,” fortæller Kasper Møller Hansen og fortsætter:

”Det vidner om, at det er blevet et tema, hvor vælgeren tænker politisk og vurderer afsenderen mere end en objektiv vurdering af indholdet. Men det sker kun fordi de blå partier er kommet med nogle klare grønne signaler med aftaler, udspil og i kommunikationen. Dermed har man givet mange borgerlige vælgere, som går op i miljø og klima, muligheden for at blive i blå blok, når krydset skal sættes.”

S og R lige grønne
Dykker man ned i målingen får Enhedslisten, Alternativet og SF de højeste scorer, mens vælgerne ser helt ens på Socialdemokratiets og Radikale med en score på 5,8 ud af 10.

”Selvforståelsen hos partierne er nok anderledes, men den gennemsnitlige vælger ser ikke nogen forskel i Socialdemokratiets og Radikales grønne profil. Venstre og Konservative er i samme boldgade,” siger Kasper Møller Hansen.

Det behøver dog ikke være et stort problem for eksempelvis Radikale, lyder vurderingen.

”For Radikale er det måske ikke så vigtigt, hvordan den gennemsnitlige vælger placerer dem. Det centrale er, hvad de, som stemmer radikalt, og de, der kunne finde på at stemme radikalt, tænker.”

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kasper Møller Hansen

Professor og valgforsker ved Institut for Statskundskab, Københavns Universitet, ansvarlig for Altingets Risbjerg-snit
cand.oecon. (SDU 2000), ph.d, i statskundskab (SDU 2004)

0:000:00