Debat

VedvarendeEnergi: Grøn klimapulje lader hånt om forbrugerne

DEBAT: Den grønne klimapulje sikrer ikke, at forbrugerne fortsætter med at spare på energien, skriver politisk koordinator i organisationen VedvarendeEnergi, Gunnar Boye Olesen.

Foto: VedvarendeEnergi (Pressefoto)
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Gunnar Boye Olesen
Politisk koordinator, Miljøorganisationen VedvarendeEnergi

For at bøde på det øgede elforbrug, og dermed øgede drivhusgasudledninger, aftalte PSO-forligets partier i efteråret at oprette en grøn klimapulje.

Efter måneders overvejelser er regeringen nu kommet frem til, hvordan puljens 50 millioner kr. for hvert af årene 2017 og 2018 skal bruges.

Klimapulje øger elforbruget
Onsdag 14. juni fik regeringen så forligspartiernes støtte til forslaget. Og stik mod puljens hensigt, som er at kompensere for et højere elforbrug, er der intet, som sikrer, at forbrugerne – trods den nu billigere el – fortsætter med at spare på energien.

Fakta
Deltag i debatten!
Send en mail til [email protected]

Til gengæld er der forslag om at styrke udbygningen med varmepumper, samt at give støtte til bl.a. klimavenlige veje og støtte til landbruget.

Den helt store vinder bliver elværkerne, der nu både kan se frem til et øget elforbrug, der både skyldes den reducerede PSO og et øget elforbrug til varmepumper. Det vil primært finde sted i de mindre kraftvarmeværker. Taberen er til gengæld energibesparelserne. 

Den helt store vinder bliver elværkerne, der nu både kan se frem til et øget elforbrug, der både skyldes den reducerede PSO og et øget elforbrug til varmepumper. 

Gunnar Boye Olesen
Politisk koordinator, Miljøorganisationen VedvarendeEnergi

Yderområder har brug for hjælp
Når økonomien i energibesparelser bliver dårligere med de lavere elpriser, kunne man have brugt puljen til at kompensere ved at øge energispareinformationen.

Man kunne indføre billig eller gratis rådgivning om energibesparelser, udover de meget basale råd, som Energistyrelsen leverer via hjemmesiden sparenergi.dk.

Man kunne også have hjulpet de tusinder af husejere i Danmarks yderområder, som er fanget i en bolig med elvarme, uden muligheder for at låne til omlægning til fx en klimavenlig varmepumpe. En statsgaranti til lån til at udskifte elvarme og anden mindre miljøvenlig opvarmning, som oliefyr, kunne etableres med nogle af puljens midler. 

Mere kul i elproduktionen
Medmindre man øger dansk produktion af vedvarende energi, betyder det bare mere el-import, hvilket en del af året vil komme fra kulkraftværker i vores nabolande.

Desværre er regeringen også meget tøvende med at øge udbygningen med vedvarende energi. De sidste støtteordninger til solceller er afskaffet, og mulighederne for solceller til egenproduktion er forringet med afskaffelsen af den timebaserede nettomålerordning for nye anlæg.

Samtidig udløber pristillægget for vindmøller i februar 2018, hvilket betyder, at forberedelsen af nye vindmølleprojekter allerede reelt er gået i stå.

Stort ansvar hos regeringen
Hvis vi skal omstille Danmark til vedvarende energi, og det mener både regeringen og mange andre, at vi skal, er der behov for både at øge indsatsen for energibesparelser og øge udbygningen med vedvarende energi.

Det lægger ansvaret over på regeringens forventede, kommende klima-og energiplaner. Her vil det blive klart, at en bæredygtig omstilling til vedvarende energi ikke kan klares med mere støtte til øget elforbrug.

I mellemtiden kunne regeringen passende gøre sig tanker om, hvordan også forbrugerne kan bidrage til omstillingen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00