Debat

Fhv. forperson i Veganerpartiet: Vækst er ikke et succeskriterium

Vi har bidt os fast i vækstbegrebet, som om det er det eneste, der er vigtigt, når vi taler om en bæredygtig samfundsomstilling. Men det er jo op til os selv at definere, skriver Lisel Vad Olsson. 

Samfundets rammer skal understøtte, at det ikke kan betale sig at handle på en måde, der skader miljøet, mennesker eller dyr, skriver Lisel Vad Olsson. 
Samfundets rammer skal understøtte, at det ikke kan betale sig at handle på en måde, der skader miljøet, mennesker eller dyr, skriver Lisel Vad Olsson. Foto: Colourbox
Lisel Vad Olsson
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Vækst eller ikke-vækst er vel ikke det essentielle?
 
Det er nogle gange som om, at vi bider os fast i vækst-begrebet, som er det det allervigtigste i spørgsmålet om en systemændring, som er i harmoni med klima, natur og social retfærdighed.

For mig at se, så er vækst ikke så vigtig i sig selv. Det er bare et tal, som løbende kan måles. Vi kan måle mange forskellige tal, men i sig selv siger de intet om, hvad konsekvensen bag tallene er.

Det vigtige må være de strukturer og rammer, som tallene er skabt under. Eksempelvis kan vi godt have vækst i både arbejdskraften og BNP'en i landbruget ved at omstille til en reel bæredygtig produktion, som bruger mindre af vores areal og dermed giver plads til mere natur.

Når vi taler om rammer og strukturer i vores samfund, så er det ikke væksten, der er det interessante.

Lisel Vad Olsson
Medlem af Veganerpartiet, debattør

Det kan lade sig gøre. Især hvis vi på samme tid ikke tillader reklamer og propaganda fra de landbrugsprodukter, som er mindst klima- og naturvenlige.

Politisk skabte rammer
Vi skal i stedet rykke efterspørgslen hen på planteprodukter og slagtefrit kød. Det er trods alt reklamer, som fremmer og skaber efterspørgsel.

Det er en ramme, vi politisk kan skabe. Så når vi taler om rammer og strukturer i vores samfund, så er det ikke væksten, der er det interessante. Det interessante er de rammer, som vi sætter vækstmulighederne ind under.

Vi kan skabe en prioritet, som har fokus på, at vækst i sig selv ikke er det, vi måler på som et succeskriterium alene, men i samspil med social og økonomisk ulighed, adgang til uddannelse og lægehjælp, klima og biodiversitet.

Det er de egentlige vigtige værdier i et bæredygtigt samfund, hvor folk føler sig trygge og retfærdigt behandlet. Et samfund behøver ikke stige i BNP hvert år for at have succes på velfærds- og naturkriterierne. Det handler om den rette fordeling af resurser og rammerne, man lever under - ikke væksten i sig selv.

Det, synes jeg, er vigtigt at have fokus på, så debatten ikke løber af sporet. Vi skal være helt konkrete i, hvad det egentlig er, vi ønsker at se og skabe. Det starter med, hvor vi har vores fokus - og det bør være på de rammer, som skaber, hvordan vi handler og agerer.

Vores rammer og lovgivning skal understøtte, at det ikke kan betale sig at handle på en måde, som skader klima, natur, hinanden og de andre dyr.

Lisel Vad Olsson
Medlem af Veganerpartiet, debattør

Vi bestemmer selv
De rammer er politisk bestemt og dækker eksempelvis over CO-afgift, lovgivning om ting som reklamer og lobbyisme, fordeling af resurser som eksempelvis subsidier og støtteordninger til landbruget og andre rammer, som er med til at bestemme, hvad der bliver skabt og solgt i vores samfund.
 
Det kan også handle om cirkulær økonomi. Vi kan for et eksempel genbruge 100 procent af alt plastik og dermed ikke længere bruge ny olie og andre stoffer til at lave plastik af.

Hvis det reelt er CO2-neutralt og bæredygtigt, så er det jo fint at have vækst som en konsekvens. Det handler dog om, at politikerne sætter de rammer, som gør det muligt og tilfredsstillende for os at skabe ‘det rigtige’ under de rammer.
 
Vores rammer og lovgivning skal understøtte, at det ikke kan betale sig at handle på en måde, som skader klima, natur, hinanden og de andre dyr.

Det handler i sig selv ikke om vækst, men om at se og agere inde for et større billede, hvor fordeling, tryghed, klima, natur, lighed og retfærdighed prioriteres højere end absolut vækst.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00