Debat

Velux: Politisk lederskab efterlyses

DEBAT: CO2-udslippet stiger fortsat, og de nuværende klimapolitikker ligger langt fra Parisaftalens målsætninger. En moderat omstilling til grønne teknologier og øget klimabevidsthed er desværre ensbetydende med nederlag i klimakampen, skriver Ingrid Reumert fra Velux.

Det kan se ud til, at viljen til politisk handling først opstår, når befolkningerne oplever klimaforandringerne på egen krop, skriver Ingrid Reumers fra Velux.
Det kan se ud til, at viljen til politisk handling først opstår, når befolkningerne oplever klimaforandringerne på egen krop, skriver Ingrid Reumers fra Velux.Foto: /ritzau/Rajanish Kakade
Signe Løntoft
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Ingrid Reumert
VP, Stakeholder Communications & Sustainability, VELUX

Det var med blandede følelser og beskedne forventninger, at jeg i år tog til COP23 i Bonn. Ikke fordi der var tale om en ”teknisk COP” som forberedelse til næste års COP24 i Katowice, Polen, men fordi jeg frygtede, at Trumps udmeldinger havde dræbt al den optimisme – ja, nærmest eufori – som var blevet skabt i Paris. Denne frygt blev delvist gjort til skamme, da jeg igen forlod Bonn med ny optimisme.

Arbejdet med en global klimaaftale fortsætter ufortrødent. Men der er dog behov for klart politisk lederskab, hvis COP24 skal blive en succes. 

Trump valgte at udstille sin ansvarsløshed ved at underkende Paris-aftalen og grøn energi, men han satte samtidig strøm til amerikanske delstaters klimamotor. Da 70 procent af verdens største byer begyndte at mærke klimaforandringerne med konsekvenser for deres egne borgere, tog de selv initiativ til samarbejde og blev en meget markant og progressiv stemme i Bonn.

Da 70 procent af verdens største byer begyndte at mærke klimaforandringerne med konsekvenser for deres egne borgere, tog de selv initiativ til samarbejde og blev en meget markant og progressiv stemme i Bonn.

Ingrid Reumert
VP, Velux

Erhvervslivet har taget verdensmålene til sig
Det viser os, at klimakampen er på alle niveauer i vores samfund, og at det kan have en forstærkende effekt tilbage på statsniveauet. Samtidig har en lang række af verdens virksomheder for alvor fået bæredygtighed og klima under huden.

Erhvervslivet har taget FN's verdensmål til sig og arbejder dem langsomt ind i den overordnede strategi. Forhåbentlig vil vi i løbet af nogle år også se reelle forskelle, når skåltalerne skal blive til konkret handling. Så selvom det politiske lederskab mangler i USA, så kan der komme et pres nedefra, der ikke kan ignoreres.

Dette er en meget positiv og helt nødvendig udvikling. Betyder det så, at vi nu har fundet det rigtige spor? Nej, langt fra. De samlede drivhusgasudledninger stiger fortsat, og de nuværende klimapolitikker ligger langt fra Parisaftalens målsætninger. Desværre er en moderat omstilling til grønne teknologier og øget klimabevidsthed ensbetydende med nederlag i klimakampen.

Politisk handling kommer sent
Vi har set, hvordan folkelig vrede over forurening af luft, jord og drikkevand har fået Xi Jinping til at gøre klimaet til en bærende søjle i Kinas nye handlingsprogram. Ligesom ødelæggende tropiske orkaner har fået borgmestre i sving. Men jeg håber ikke, at politisk handling først kommer til at ske, når forandringerne bliver så voldsomme, at befolkningerne oplever det på egen krop. Der er brug for konkret handling nu, hvis den globale opvarmning ikke skal gøre det svært at opretholde et tåleligt liv på store dele af kloden.

Det var derfor et vigtigt signal under COP23, da Merkel og Macron sammen erklærede, at Europa skal dække det hul, der er skabt, efter at Trump har stoppet USA-betalinger til FN's Klimapanel, og at vi skal skrue op for klimaindsatsen. Det er flotte ord fra Europas største politiske skikkelser, men præcis hvordan vil de gøre det, og hvor står Danmark her?

Danmark er ikke med i front
EU’s medlemsstater er netop i gang med at forhandle Kommissionens Vinterpakke, der skal levere lovgivningen, benarbejdet til de mål, EU meldte ind i Paris-aftalen. Men her sidder de selvsamme lande og bremser Europa-Parlamentets mange forslag til at løfte ambitionsniveauet i tråd med udmeldingerne på COP23.

Ikke engang fra Danmark er der hjælp at hente. Vi skal hele tiden arbejde med at styrke og forbedre vores indsats – ikke kun med ord, men der hvor det for alvor batter: konkret i lovgivning og i det lederskab, der ligger hos de enkelte byer, virksomheder og i civilsamfundet. Forhåbentlig får vi det politiske lederskab med retur til COP24 næste år.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ingrid Reumert

Strategi- og kommunikationsdirektør, Ørsted, formand, Rådet for Energieffektiv Omstilling
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2003)

0:000:00