Venstre afviser, at en CO2-afgift vil koste arbejdspladser i landbruget: “Fuldstændig urealistisk”

SKATTEREFORM: Danmark kan være på vej mod en CO2-afgift med en ny klimaaftale. Men det skal indrettes på en måde, så det ikke sender fødevareproduktion ud af landet, understreger Venstre. Nye Borgerlige tvivler stærkt på, at det er realistisk.

Her ses Venstres klimaordfører, Tommy Ahlers, natten til mandag, da regeringen og aftalepartierne holdt doorstep efter at have afsluttet forhandlingerne om den sidste store klimaaftale inden sommerferien.<br>
Her ses Venstres klimaordfører, Tommy Ahlers, natten til mandag, da regeringen og aftalepartierne holdt doorstep efter at have afsluttet forhandlingerne om den sidste store klimaaftale inden sommerferien.
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Sine Riis Lund

“Jeg ved ikke, hvad de borgerlige partier tænker på.”

Formanden for Nye Borgerlige, Pernille Vermund, er stærkt kritisk over en ny klimaaftale, der natten til mandag banede vejen for en grøn skattereform med en CO2-afgift.

Hun undrer sig over, at flere borgerlige partier har skrevet under på aftalen, hvoraf det fremgår, at det er op til regeringen at udarbejde et oplæg til en grøn skattereform og indkalde til forhandlinger i efteråret.

For som en af de største kilder til CO2-udledning er det næppe en afgift, der kommer til at gå uset forbi landbrugssektoren.

Det er fuldstændig urealistisk at tro, at det her ikke kommer til at koste noget, og jeg tror, man stikker både sig selv og vælgerne blår i øjnene, hvis man siger, at det ikke får nogen betydning.

Pernille Vermund
Formand for Nye Borgerlige

Af aftaleteksten fremgår, at en afgift skal indføres “uden samlet tab af arbejdspladser til udlandet”, og at den grønne skattereform skal gennemføres, “uden at borgere og virksomheder samlet betaler mere i skat”.

Men det fremgår ikke, om det må koste arbejdspladser og ekstra omkostninger inden for de enkelte sektorer.

Vi anerkender, at det her kan betyde, at nogen kan komme til at betale noget, men de skal gerne have en mulighed for at undgå det, så derfor skal denne her afgift også følge med en teknologiudvikling, så der er nogle alternativer. 

Tommy Ahlers
Klimaordfører for Venstre

Flere principper skal holdes
Pernille Vermund frygter, at landbruget risikerer en rolle som sorteper.

“Det er helt åbenlyst, at det kommer til at koste arbejdspladser inden for noget af det, vi er allerdygtigst til, nemlig vores landbrug og vores produktion,” siger formanden.

Men Venstre, der er blandt aftaleparterne, afviser, at det kan blive konsekvensen. Klimaordfører Tommy Ahlers understreger, at regeringen er blevet bedt om at komme med et forslag til en skattereform, der ikke flytter arbejdspladser ud eller bare flytter udledningen til udlandet.

0:000:00