Venstre: Derfor kan vi ikke støtte EU's forslag til den grønne taksonomi

Det ligner et politisk kompromis snare end et reelt klimaværktøj, når naturgas bliver grønstemplet, og atomkraft kun ses som en midlertidig løsning i Kommissionens forslag til taksonomien, skriver Linea Søgaard-Lidell, Marie Bjerre og Kim Valentin.

Venstre kan ikke støtte
Kommissionens forslag til taksonomien, som det ser ud nu, skriver Linea
Søgaard-Lidell, Marie Bjerre og Kim Valentin.
Venstre kan ikke støtte Kommissionens forslag til taksonomien, som det ser ud nu, skriver Linea Søgaard-Lidell, Marie Bjerre og Kim Valentin.Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Kim ValentinLinea Søgaard-LidellMarie Bjerre

Vi lykkes ikke med vores klimamål eller med at bremse klimaforandringerne, hvis ikke vi får rigtig, rigtig mange private investeringer i netop den grønne omstilling. Vi har simpelthen ikke mulighed eller store nok statskasser til at komme i nærheden af at løse klimaproblemet med statslige investeringer.

Den erkendelse har man heldigvis også i EU-systemet. Og heldigvis kan vi også se, at der er stor interesse for at investere bæredygtigt, hvis man er privat investor. Det er nemlig hér, fremtiden ligger.

Det er i den erkendelse, at EU har udviklet "taksonomien", som skal være et troværdigt og frivilligt kategoriseringssystem, der kan guide investeringer i en grøn retning.

En "guldstandard" for grønne investeringer, der forhindrer greenwashing i investeringsverdenen, ligesom det kan skubbe kapitalen og investeringerne derhen, hvor de omstiller vores samfund CO2-neutralt.

Men det kræver selvfølgelig, at systemet er helt nøgternt og ærligt om, hvad der reelt er grønt.

Det er desværre ikke tilfældet med EU-Kommissionens nuværende oplæg, hvor naturgas bliver grønstemplet, og atomkraft kun ses som en midlertidig løsning.

Det ligner et politisk kompromis mellem Europas stormagter og deres specifikke energiinteresser

Linea Søgaard-Lidell, Marie Bjerre og Kim Valentin
Hhv. medlem af Europa-Parlamentet, klimaordfører og EU-ordfører

Det ligner et politisk kompromis mellem Europas stormagter og deres specifikke energiinteresser, mere end det ligner et reelt klimaværktøj, som det ellers burde være.

Derfor kan vi i Venstre ikke støtte Kommissionens forslag til taksonomien, som det ser ud nu.

0:000:00