Venstre og Konservative: Vi lægger ikke op til, at klima skal være blokpolitik

Det er ren skræmmekampagne, når røde partier siger en blå regering vil føre blokpolitik på klimaområdet, lyder det fra Venstres Troels Lund Poulsen. Imens håber Enhedslisten, at valget vil føre til mere smal klimapolitik kun med de røde partier.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Morten ØyenAndreas Arp

I valgkampen har statsminister Mette Frederiksen (S) og røde partier advaret om, at en blå regering, der er afhængig af Pernille Vermunds Nye Borgerlige og Inger Støjberg, vil trække klimapolitikken i en helt anden retning.

Med færre partier i aftalerne og færre grønne ambitioner.

Vi lægger ikke op til, at det her skal være blokpolitik – rød mod blå.

Troels Lund Poulsen (V)
Finansordfører

Men det afvises pure af både Venstre og Konservative. De lægger modsat op til at fortsætte klimapolitikken fra den seneste valgperiode, der har været kendetegnet med meget brede klimaaftaler. 

"Vi har lavet stort set alle klimapolitiske aftaler bredt, og det er jo noget, der binder - også i den næste valgperiode. Vi går ikke efter, at vi skal opsige de brede aftaler, som vi har lavet," siger Venstres Troels Lund Poulsen.

En skræmmekampagne 

Han har Venstres chefforhandler i en række centrale klimaforhandlinger i den seneste valgperiode – blandt andet om landbruget og en grøn skattereform – og han deler ikke Socialdemokratiet og dets støttepartiers bekymring for, at det bliver Pernille Vermund eller Inger Støjberg, der kommer til at diktere klimapolitikken fremover, hvis blå blok får flertal på tirsdag.

"Det er en skræmmekampagne,” siger han og tilføjer, at Pernille Vermund sagtens kan være med til at indgå ”gode, grønne aftaler.”

"Hun var med til at indgå en meget ambitiøs landbrugsaftale, så det udhuler da argumentet. Derudover har vi nu lavet så mange brede politiske aftaler på det grønne område, som der skal leveres på, at det er vores udgangspunkt. Vi lægger ikke op til, at det her skal være blokpolitik – rød mod blå," siger Troels Lund Poulsen.

Fokus i den her valgperiode har været alt for meget på brede aftaler. Det har haft konsekvenser for ambitionsniveauet.

Peder Hvelplund (EL)
Gruppeformand

Også Konservatives klimaordfører Mona Juul afviser, at hendes parti har planer om at holde klimapolitikken indenfor den blå blok.

0:000:00