Venstre om russisk gasrørledning: Vi er ekstremt skeptiske

Q&A: Hele oppositionen opfordrer regeringen til at sige nej til gasrørledningen Nord Stream 2 ud for Bornholms kyst. Men det er grundlæggende ikke et dansk spørgsmål, mener Venstre.

Foto: /ritzau/Mik Eskestad
Morten Øyen

Står det til en samlet opposition skal regeringen afvise den omdiskuterede gasrørledning Nord Stream 2 gennem dansk søterritorium. Vi har interviewet Venstres udenrigsordfører, Michael Aastrup Jensen.

Fakta

Nord Stream 2

Firmaet bag projektet med samme navn, Nord Stream 2, har hovedsæde i Schweiz og ejes af Gazprom, som har den russiske stat som hovedaktionær.

De vesteuropæiske firmaer Uniper, BASF, Engie, OMV og Shell støtter planerne om at udvide importen af gas til EU med op mod 55 milliarder kubikmeter gas om året.

Ifølge Nord Stream 2's egen tidsplan skal den nye gasrørledning til EU være i brug i 2019.

Nord Stream 2 er planlagt til at løbe fra Rusland tværs gennem Østersøen tæt ved Bornholm, samme rute som forgængeren, Nord Stream. Gasrørledningen krydser finske, svenske, danske og til sidst tyske farvande, før den slutter ved Greifswald i Nordtyskland. 

Med den nuværende rute skal anlæggelsen af Nord Stream 2 godkendes af både Finland, Sverige, Tyskland og Danmark. 

Den russiske gasrørledning Nord Stream 2 har udviklet sig til et storpolitisk stridsemne, efter EU har indført sanktioner mod Rusland grundet landets rolle i konflikten med Ukraine om Krim-halvøen.

Herudover peger kritikere af projektet på, at det ikke lever op til ånden i EU’s energiunion og klimamål.

I Venstre er man ikke lige så klar i meldingen. Hvorfor egentlig ikke?

”Man skal ikke være i tvivl. Vi er ekstremt skeptiske over for, hvad Rusland vil bruge Nord Stream 2 til. Det er sket meget de senere år, hvor vi oplever et mere og mere aggressivt Rusland. Og vi har mange venner i Østeuropa, som vi jo i øvrigt sender soldater for at bakke op om,” siger Michael Aastrup Jensen.

Bør ikke afgøres i Danmark
Hvorfor siger I så ikke bare nej?

Det er blevet storpolitik. Derfor vil det også være forkert, hvis et lille land som Danmark skal træffe den beslutning alene.

Michael Aastrup Jensen (V)
Udenrigsordfører

”Der er et stykke vej fra at være skeptiske til at sige nej. Det her er en kompliceret sag, som bekymrer mange lande. Jeg har som ordfører fået besøg fra USA og en lang række ambassadører. Det er blevet storpolitik. Derfor vil det også være forkert, hvis et lille land som Danmark skal træffe den beslutning alene. Vi kæmper for, at det bliver op til EU at tage beslutningen.”

Hele oppositionen siger klart nej. Det kan godt lyde lidt som om, at Venstre også er imod, men bare ikke tør sige det?

”Det var ikke det, jeg sagde. Vi er meget skeptiske, men vi ønsker, at det skal afgøres i EU.”

Håber stadig på Tyskland
Hvordan går det så med at få EU med på det?

”Det er da op ad bakke, det kan alle se. Men vi er stadig optimistiske. Især i forhold til Tyskland, som skal have ny Merkel-regering oven på valget. Det bliver måske med De Grønne og vores liberale søsterparti FDP, og de er begge skeptiske over for de russiske planer. Det vil måske ikke få tyskerne til at gå fra ja til nej, men det vil måske få dem til at slippe speederen i forhold til aktivt at modarbejde, at EU tager opgaven på sig.”

0:000:00