Venstre omfavner Cepos-udspil

ENERGI: Cepos leverer med sit nye energiudspil flere forslag, som en ny borgerlig regering vil forsøge at gennemføre, siger Venstres Lars Chr. Lilleholt. Energipolitikken efter 2020 skal være mere markedsorienteret, siger han. DF er enig.

Cepos taler for en mere markedsorienteret tilgang, og det er jeg meget enig i, siger Lars Chr. Lilleholt (V)
Cepos taler for en mere markedsorienteret tilgang, og det er jeg meget enig i, siger Lars Chr. Lilleholt (V)Foto: www.ft.dk
Morten Øyen

Cepos har fat i mange af de rigtige ting med sit udspil til en mere omkostningseffektiv dansk energipolitik. Det mener Venstres klima- og energiordfører, Lars Chr. Lilleholt, der roser tænketankens udspil til en mere markedsorienteret energipolitik.

Fakta
Det foreslår Cepos

Tre principper for energi- og klimapolitikken:

Omkostningseffektivt - reduktioner i udledningen bør ske, hvor det er billigst - på tværs af virksomheder, sektorer, teknologier og lande.
Effekt på den globale udledning af CO2 - målet bør være, at politikken har effekt på den globale udledning af klimagasser. Danmark og EU bør ikke gå enegang, som ikke har effekt.
Markedskonformitet - energipolitikken bør ikke lede til selektiv erhvervspolitik eller "picking-the-winner". Der gælder ikke særlige økonomiske principper for "grøn" økonomisk vækst. Reduktion af klimagasser er en omkostning, som kun bør afholdes, hvis det står mål med de miljømæssige konsekvenser.

Konkrete forslag fra Cepos:

En skattereform, som tager fat på på at harmonisere de danske skyggepriser ved CO2-udledningen. Afvikle registreringsafgiften, sænke afgifterne på husholdningers elforbrug, elafgiften bør sænkes, og PSO-systemet afvikles. Der bør ikke ydes tilskud til energiforbrug, og vedvarende energi bør ikke støttes ud over afgifsbesparelsen i forhold til fossile brændsler. Hvis der alligevel er politisk ønske om at yde subsidier til vedvarende energi, bør det ske markedskonformt som i Sverige og Norge. Endelig bør Danmark anvende EU's kvotesystem som et omkostningseffektivt redskab i større udstrækning end hidtil. Går ambitionerne videre end EU's bør de bygge på et "gensidighedsprincip", så det sikres, dansk reduktioner ikke modsvares i andre EU-lande. Og staten bør overveje at købe og destruere CO2-kvoter. Der bør indføres en beløbsmæssig grænse for, hvor meget et CO2-mål må koste samfundsøkonomisk, og overskrides rammen, bør deadline udskydes.

Kilde: Cepos

Det er første gang, den borgerlig-liberale tænketank har lavet et samlet energiudspil med en analyse af den førte politik og nye konkrete forslag. Forslagene skal være med til at gøre omkostningen ved at udlede CO2 så ens som muligt på tværs af forbrug, sektorer og teknologier.

Vejen dertil er en ganske omfattende reform af skatter og afgifter, der umiddelbart får svært ved at materialisere sig på Christiansborg. Men man skal alligevel tage udspillet seriøst, mener Venstre.

”Cepos' beregninger viser, at der er en betydelig ekstraregning ved den grønne omstilling, og det skal vi tage ganske alvorligt. For vi er nødt til at forholde os til, hvad regningen bliver. Cepos taler så om en mere markedsorienteret tilgang, og det er jeg meget enig i,” siger Lars Chr. Lilleholt.

Det synes jeg er en tiltalende tilgang at bruge i den grønne omstilling. Og det er klart noget, der vil komme i spil, hvis Venstre kommer i regering efter et valg.

Lars Chr. Lilleholt (V)
Klima- og energiordfører

"Tiltalende tiltag"
Han fortæller, at Venstre ønsker en justering af den førte energipolitik – for den er i øjeblikket for dyr. Og et af forslagene, han godt kan lide fra Cepos, er ideen om at tilslutte sig det norsk-svenske certifikatmarked for vedvarende energi. I modsætning til den danske støtteordning af vedvarende energi er den norsk-svenske ordning teknologineutral og mere omkostningseffektiv, ifølge tænketanken.

Det er en markedsliggørelse, hvor man stadig sikrer en mængde grøn energi, mener Venstre-ordføreren.

Hvis vi stod med en ekstra pose penge, så kunne det sagtens være vi havde en lidt anden prioritering end at bruge dem på at sænke elafgiften.

Mikkel Dencker (DF)
Klima- og energiordfører

”Det synes jeg er en tiltalende tilgang at bruge i den grønne omstilling. Og det er klart noget, der vil komme i spil, hvis Venstre kommer i regering efter et valg,” siger Lars Chr. Lilleholt.

Mere markedsdrevent efter 2020
Han mener man vil gå for langt med alle Cepos' forslag, da det vil betyde en stor opbremsning i den danske grønne omstilling. Det er ikke Venstres politik, at den skal bremses – men hensynet til omkostningerne skal fylde mere.

Og det er han overbevist om, det kommer til, når politikerne skal til at se på den danske energipolitik for tiden efter 2020.

0:000:00