Venstre: Oppositionen mangler klimamål

MÅLSÆTNINGER: Alternativet har fået kolde fødder om sine klimamål. V-ordfører håber, at det kan sætte en stopper for, at oppositionen kalder regeringens klimamål for uambitiøse.

Amalie Bjerre ChristensenToke Gade Crone Kristiansen

Oppositionen går mere op i strategi og kritik end at finde fælles fodslag og komme med et modsvar til regeringens klimapolitik.

Sådan lyder meldingen fra Venstre, efter Altinget i dag kunne berette, at Alternativet trækker i land med sine klimamål.

”Det er ekstra skingert, når nu oppositionen blot kritiserer og kritiserer, samtidig med at fagfolk og de miljøøkonomiske vismænd roser regeringens linje og siger, at det er den vej, vi skal,” siger Venstres klima- og energiordfører, Thomas Danielsen.

”Jeg håber, at det, at Alternativet vælger en strategisk tilgang, kan gøre, at oppositionen kan trække i en mere konstruktiv retning og egentlig levere noget politik, der kan resultere i resultater, fordi udfordringen er, at lige nu står oppositionen og hyler, men de har hverken politik, mål eller penge til noget som helst,” tilføjer han.

Fakta
Regeringens klimamål
Det står der i regeringsgrundlaget:
EU har en målsætning på 27 pct. vedvarende energi i 2030. Den målsætning har Danmark allerede opfyldt. Danmark vil gå videre end det. Regeringen vil derfor arbejde for, at Danmark i år 2030 skal have mindst 50 pct. af sit energibehov dækket af vedvarende energi(...)
Dette nye mål skal sikre, at Danmark bibeholder et højt tempo i vores grønne omstilling, så vi når vores mål for 2050 på en så omkostningseffektiv måde som muligt. Regeringens langsigtede mål for 2050 er et Danmark som lavemissions-samfund, der er uafhængigt af fossile brændsler.

Kilde: Statsministeriet

Lyttet til øvrige partier
Alternativets planer var, at Danmark skulle have et CO2-reduktionsmål på minimum 70 procent i 2030 i forhold til 1990. Ifølge Alternativet var målet sat efter at have lyttet til ’baglandet og ngo’erne’. Målet skulle samtidig være en trædesten til at rykke regeringens klimamål for 2050 frem til 2040.

Læs også: Da Alternativet fik kolde fødder om sit eget klimamål

Nu har partiet trukket i land, efter at have lyttet til de øvrige partier i oppositionen.

Og ifølge Venstre er det ’fair’, at Alternativet sætter sine klimamål på pause for at afsøge mulighederne for en fælles klimapolitik. Thomas Danielsen mener dog ikke, at oppositionen vil kunne levere mere ambitiøse klimamål, end regeringen har nu.

”Hvis nu vi i fremtiden også skal kunne rejse jorden rundt og bryste os af de brede samarbejder og det brede politiske ståsted, vi har på den klimapolitiske dagsorden, så bør oppositionen kunne levere et eller andet samlet ståsted i forhold til den klimapolitiske dagsorden,” siger Thomas Danielsen.

Læs også: Hård kritik af droppede klimamål: Ikke ambitiøst nok

Fælles takter
Alternativets klimaordfører, Christian Poll, understreger, at partiet netop har skiftet taktik for at øge chancen for, at klimapolitikken bliver til virkelighed.

På nuværende tidspunkt er partierne i oppositionen også begyndt at holde møder for at undersøge, hvorvidt der er mulighed for at finde fælles takter på det grønne område.

”Hvis vi skal blive enige med resten af oppositionen omkring virkemidlerne i klimapolitikken, så kan det give bøvl, hvis vi melder meget forskellige ting ud. Det har jeg nok ikke været helt opmærksom på tidligere,” lød det fra Christian Poll til Altinget.

Læs også: Konservativt nederlag: Regeringen dropper klimamål for 2030

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christian Poll

Specialkonsulent, DTU, afdelingen for Kvantitativ Bæredygtighedsvurdering
civilingeniør (DTU,1991)

Thomas Danielsen

Transportminister, MF (V)
lastvognsmekaniker, bankrådgiver (Sparekassen Holstebro 2009)

0:000:00