Venstre vil øremærke milliarder til grøn forskning

FORSLAG: To tredjedele af den BNP-afhængige vækst i det offentlige forskningsbudget skal bruges på grøn forskning, foreslår Venstre. Socialdemokratiet bakker op, mens SF advarer om problemer med armslængdeprincippet.

Samfundets investering i grøn forskning skal følge med, når økonomien vokser, foreslår Venstre. 
Samfundets investering i grøn forskning skal følge med, når økonomien vokser, foreslår Venstre. Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix
Daniel Bue Lauritzen

Når Danmark bliver rigere, skal investeringerne i grøn forskning følge med.

Sådan lyder det i et nyt forslag fra Venstre, der blev præsenteret i Jakob Ellemann-Jensens landsmødetale i weekenden.

Konkret vil partiet frem mod 2030 sætte et grønt mærkat på to tredjedele af den stigning i det offentlige forskningsbudget, der sker, når økonomien vokser. 

”Det vil betyde, at vi hvert eneste år afsætter flere penge til grøn forskning i takt med, at samfundet bliver rigere,” sagde partiformanden lørdag. 

Det er altid positivt, når politikerne har ambitioner for den danske forskning. Og forslaget afspejler tydeligt, at vi ikke kommer i mål med den grønne omstilling uden markante investeringer i forskning

Jesper Langergaard
Direktør i Danske Universiteter

Forslaget vil ifølge partiet betyde, at der om ti år bruges 2,1 milliarder kroner mere på grøn forskning end i dag. Det regnestykke er baseret på en fremskrivning af den økonomiske udvikling frem mod 2030, der er lavet af den liberale tænketank Cepos.

Hvad med armslængdeprincippet?
Udspillet mødes med blandet begejstring blandt en række af Folketingets andre partier. 

Fra SF kalder forskningsordfører Astrid Carøe det problematisk, at idéen bryder med princippet om, at politikerne råder over forskningsreserven, mens universiteterne selv varetager deres basisbevillinger. 

"Jeg vil meget nødig blande mig i, hvordan universiteterne fordeler de midler, de får. De skal selv bestemme, og de har også styr på, hvad der er vigtigt, at de forsker i," siger hun. 

Heller ikke hos Liberal Alliance i den anden ende af folketingssalen er forskningsordfører Henrik Dahl umiddelbart tilhænger af forslaget. Han skriver i en SMS til Altinget, at der "mangler noget balance". 

0:000:00