Debat

Verdens Skove: En tredjeplads i klima er bare ikke godt nok

DEBAT: Danmark ligger på en delt tredjeplads i en dugfrisk analyse af medlemslandenes holdninger til EU’s nye regler for optælling af drivhusgasudledninger. Det er ikke godt nok, mener Gry Bossen fra miljøorganisationen Verdens Skove, som opfordrer til, at Danmark bliver mere ambitiøse.

Særligt på skovforvaltning lader Danmarks indsats meget tilbage at ønske. Danmark scorer således kun 16 ud af 42 på dette område, skriver Gry Bossen fra Verdens Skove.
Særligt på skovforvaltning lader Danmarks indsats meget tilbage at ønske. Danmark scorer således kun 16 ud af 42 på dette område, skriver Gry Bossen fra Verdens Skove.Foto: Colourbox
Anders Redder
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Gry Bossen
Verdens Skove

Den europæiske miljøorganisation FERN har netop udgivet en hjemmeside, der måler EU-landenes holdninger og indsatser i landsektoren. Her ligger Danmark på en delt tredjeplads. Men på trods af placeringen er vi i Verdens Skove ikke imponerede.

Danmark scorer kun under halvdelen af de mulige point (48 ud af 100). Hvis det havde det været en prøve på universitetet, er det ikke sikkert, vi var bestået. Det nytter heller ikke at bryste sig af at være tredjebedst, hvis de andre lande er elendige.

Derfor er det ikke så relevant at se på placeringen, men derimod skal vi se på den score, Danmark bliver tildelt.

Fakta
Deltag i debatten!
Send en mail til [email protected]

Det er meget beklageligt, og Danmark kunne sagtens yde en meget mere seriøs indsats for at leve op til Parisaftalen. 

Dårlig score på forvaltning af skov
Det gælder især forhold til skov, som er et af de områder, hvor vi ville ønske, at Danmark stod med både klarere og bedre holdninger. For eksempel er det yderst beklageligt, at vi kun scorer 16 ud af 42 i forhold til forvaltning af skov.

Danmark scorer kun under halvdelen af de mulige point (48 ud af 100). Hvis det havde det været en prøve på universitetet, er det ikke sikkert, vi var bestået.

Gry Bossen
Verdens Skove

Det er værd at notere sig, at vi stadig ligger bedre placeret end Frankrig og Sverige.

Men det er stadig kritisabelt, at Danmark støtter et forslag fra EU-kommissionen, der vil beholde den såkaldte 10 procents debitregel. Reglen betyder, at landene kan afskove 10 procent mere, end de gør nu, uden at de behøver at stå til regnskab for det.

Det er noget skidt og spiller ikke sammen med ønsket om at nedsætte de globale udledninger og forhindre yderligere klimaforandringer.

Stærke regler for landsektoren er centrale for den fremtidige kamp mod klimaforandringer. Danmark bør gå foran og sige stop, når andre lande forsøger at svække beregningsmetoderne og få lov til at udlede mere.

Danmark er på rette vej i forhold til at leve op til Parisaftalen, men der er stadig masser af plads til forbedring. Den plads håber vi, regeringen vil udnytte til at løfte Danmarks ansvar for klimaaftalen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00