Vestager kan blive superkommissær med ansvar for Europas digitale fremtid

NY EU-TOP: Den danske kommissær tegner til at kunne blive ledende næstformand med ansvar for det digitale område, når den nye EU-Kommission bliver præsenteret på tirsdag.

Foto: Francois Lenoir/Reuters/Ritzau Scanpix
Thomas Lauritzen

BRUXELLES: Når den næste formand for EU-Kommissionen, tyske Ursula von der Leyen, i næste uge præsenterer sit nye hold, kan det blive med Margrethe Vestager i en rolle som digital superkommissær.

Flere kilder bekræfter over for Altinget lørdag aften, at Vestager sandsynligvis skal være ledende næstformand med ansvar for det digitale område i den nye kommission, som efter planen skal tiltræde 1. november.

Allerede da de europæiske stats- og regeringsledere udpegede Ursula von der Leyen i begyndelsen af juli, stod det klart, at både Margrethe Vestager og hollænderen Frans Timmermans skulle have nogle af de øverste chefjob.

Hidtil har det dog ikke været kendt, hvilke politiske områder Ursula von der Leyen havde tiltænkt sine to højtstående souschefer. Nu begynder listen imidlertid at tage form.

Umiddelbart kan klima jo lyde lidt mere sexet og intuitivt forståeligt end det digitale. Men meget afhænger af, hvad Vestager gør med det. Se bare, hvordan hun gjorde med konkurrencepolitik.

Marlene Wind
Professor, leder af Center for Europæisk Politik, Københavns Universitet

På mandag ventes EU's ministerråd at godkende listen over de 27 nye kommissærer (på grund af det forestående Brexit er der ingen britisk kommissærkandidat). Von der Leyen har annonceret, at hendes fordeling af politiske ansvarsområder kommer tirsdag.

Altinget er i besiddelse af en lækket liste over kommissærjob, som muligvis ikke er den endelige opstilling. Ifølge denne liste skal Vestager være næstformand med ansvar for det digitale område, mens Timmermans bliver næstformand med ansvar for klimapolitik.

Skal man tro den lækkede liste, så står den franske liberale Sylvie Goulard til at overtage Vestagers nuværende job som konkurrencekommissær, mens italieneren Paolo Gentiloni kan blive kommissær for det indre marked.

Et andet interessant bud er Phil Hogan fra Irland, der kunne blive ny handelskommissær, netop som EU har udsigt til vanskelige forhandlinger om en fremtidig frihandelsaftale med irernes store nabo, Storbritannien, efter briternes exit.

Kilder siger til Altinget, at listen over kommissærer stadig kan ændre sig frem til på tirsdag – men at netop de roller, der er tiltænkt de to ledende næstformænd, Vestager og Timmermans, sandsynligvis er fastlagt allerede nu.

Hvis danskerens nye job som næstformand med overordnet ansvar for internet, digital udvikling og regulering af de teknologiske giganter bliver en realitet, så vil positionens betydning afhænge af mange forskellige ting, siger EU-eksperten Marlene Wind.

"Umiddelbart kan klima jo lyde lidt mere sexet og intuitivt forståeligt end det digitale. Men meget afhænger af, hvad Vestager gør med det. Se bare, hvordan hun gjorde med konkurrencepolitik," siger professor Wind, der leder Center for Europæisk Politik ved Københavns Universitet.

"Det bliver også helt afgørende at se, hvad hun får af reel indflydelse og råstyrke i form af personale i den nye Kommission. Får Vestager sit eget generaldirektorat med tusind medarbejdere eller bare et lille sekretariat med 20 mennesker? Og så bliver det vigtigt at se, om 'ledende næstformand' bare er en titel – eller om det giver reel magt, for eksempel i form af ledelse af andre kommissærer," siger hun.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Margrethe Vestager

Ledende næstformand, EU-Kommissionen, kommissær for konkurrence, formand for Kommissærgruppen om et 'Europa Klar til den Digitale Tidsalder', fhv. minister, politisk leder & MF (R)
cand.polit. (Københavns Uni. 1993)

0:000:00