Vestager retter blikket mod den danske energisektor

OMSTILLING: EU's konkurrencekommissær ser nærmere på statsstøtte til kraftværker, der agerer backup for den grønne omstilling. I Danmark kan værkerne endnu ikke få støtte, men det kan være på vej. Greenpeace kalder det skjult støtte til fossile brændsler.

EU-Kommissionens undersøgelse af den europæiske elsektor spiller ind i planen om en europæisk energiunion. Det samme gjorde Margrethe Vestagers sag mod russiske Gazprom fra april.
EU-Kommissionens undersøgelse af den europæiske elsektor spiller ind i planen om en europæisk energiunion. Det samme gjorde Margrethe Vestagers sag mod russiske Gazprom fra april.Foto: Europa-Kommissionen
Kasper Kaasgaard

BRUXELLES: Selvom den danske stat ikke støtter kraftværker for at være sikkerhedsnet for den svingende elproduktion fra vedvarende energikilder, er Danmark alligevel på listen over 11 lande, hvor konkurrencekommissær Margrethe Vestager vil undersøge netop sådanne ordninger.

Undersøgelsen tæller nemlig også planer om at indføre støtte, og her kommer Danmark ind i billedet. Med den store andel af især vindstrøm, der er i de danske stikkontakter, kan der blive brug for en plan b.

”I og med vi bevæger os ned ad en vej med større usikkerhed, om hvorvidt der bliver produceret el – hvornår solen og vinden er der – er alle bekymrede for, om de har nogen kapacitet til at producere el, når vinden og solen ikke er der,” siger Anders Stouge, vicedirektør i Dansk Energi.

Den grønne omstilling medfører lukninger af kraftværker, fordi deres produktion bliver overflødig. Men når produktionen af vedvarende strøm er lav på grund af vejret, kan der alligevel blive brug for dem.

Vi kommer til at skulle have en form for mekanisme – gerne på EU-plan eller regionalt – der kan bidrage til, at vi har kapacitet stående til at fylde hullerne ud.  

Anders Stouge
Vicedirektør i Dansk Energi

Derfor har en række EU-lande, herunder Sverige og Storbritannien, indført forskellige støtteordninger til kraftværker, mod at de står klar til at skrue op for produktionen, når behovet opstår.

Støtte skal være fair
Ordningerne kan indrettes på flere måder, kaldet kapacitetsmekanismer. EU-Kommissionen med Margrethe Vestager i spidsen vil nu undersøge, om nogle af dem bryder EU's konkurrencelovgivning.

”Kommissionen vil undgå, at lande designer nationale systemer, som lægger hindringer i vejen for det indre elmarked, og hvor særlige nationale ordninger støtter specifikke grupper i enkelte lande,” siger Anders Stouge.

I første omgang skal landene svare på en række spørgsmål fra Kommissionen. Svarene vil så blive vurderet, inden Kommissionen vil komme med en samlet vurdering.

”Med sektorundersøgelsen ønsker Kommissionen at opnå et bedre kendskab til allerede gennemførte eller påtænkte mekanismer. Den vil også vurdere og fastslå, om visse udformninger af kapacitetsmekanismer forvrider konkurrencen mellem kapacitetsudbydere eller hindrer handel på tværs af landegrænserne,” lyder det i en pressemeddelelse fra Kommissionen.









0:000:00