Vestager straffer amerikanere i sag om opkøb af danske LM Wind

BØDE: EU-Kommissionen har med konkurrencekommissær Margrethe Vestager i spidsen givet amerikanske General Electric en trecifret millionbøde for forkerte oplysninger i forbindelse med opkøbet af LM Wind.

Foto: Eric Piermont/Ritzau Scanpix
Morten Øyen

General Electric (GE) gav forkerte oplysninger til EU-Kommissionen, da den amerikanske vindmølleproducent ville købe den danske vingeproducent LM Wind Power i 2017.

Og det udløser nu en bøde på 52 millioner euro eller omkring 388 millioner danske kroner, oplyser EU-Kommissionen.

”Kvaliteten af vores undersøgelser og beslutninger om fusioner afhænger af kvaliteten af de oplysninger, vi indsamler. Korrekte oplysninger har afgørende betydning for, at Kommissionen kan træffe afgørelser på konkurrenceområdet på grundlag af alle relevante informationer,” siger konkurrencekommissær Margrethe Vestager i en pressemeddelelse.

”Den bøde, der i dag er blevet pålagt General Electric, er et bevis for, at Kommissionen tager det meget alvorligt, når virksomheder ikke overholder deres pligt til at give os korrekte oplysninger," fortsætter hun samme sted.

Havde gang i større møller
Selve sagen har dog ikke meget med LM Wind at gøre. Den handler i stedet om, at GE i forbindelse med opkøbet oplyste EU, at virksomheden ikke var i færd med at udvikle en havvindmølle med større effekt end dens eksisterende 6 megawatt-vindmølle.

”Kommissionen konstaterede dog på grundlag af oplysninger indsamlet fra en tredjepart, at GE samtidig tilbød potentielle kunder en 12 megawatt-havvindmølle,” skriver Kommissionen.

GE trak kort tid efter anmeldelsen om fusionen til EU-Kommissionen tilbage og indsendte en ny senere – nu med de rigtige oplysninger. Opkøbet blev siden godkendt af EU-Kommissionen, mens bøden gives for at overtræde de ”proceduremæssige forpligtelser” ved den første anmeldelse.

EU-Kommissionen kalder det en ”alvorlig overtrædelse”, da det ”forhindrede Kommissionen i at have adgang til alle relevante oplysninger i vurderingen af transaktionen.”

”Kommissionen konkluderer på grundlag af disse faktorer, at en samlet bøde på 52 millioner euro både har afskrækkende virkning og står i passende forhold til overtrædelsen,” lyder det i pressemeddelelsen.

0:000:00