Vestjysk forsyningsselskab truer styrelse i sag om Esbjergværket

KULSTOP: Sagen ender i klagenævnet, hvis Energistyrelsen fastholder, at det kulfyrede Esbjergværket lukkes ned med udgangen af 2022, advarer Din Forsyning. Det vestjyske forsyningsselskab vil have udløbsdatoen udskudt og kritiserer styrelsens konsulenter.

Ørsteds ønske om at lukke ned for det kulfyrede Esbjergværket inden udgangen af 2022 får det lokale forsyningsselskab til at true Energistyrelsen.
Ørsteds ønske om at lukke ned for det kulfyrede Esbjergværket inden udgangen af 2022 får det lokale forsyningsselskab til at true Energistyrelsen.Foto: Johnny Madsen/Ritzau Scanpix
Morten Øyen

Energistyrelsen skal afvise Ørsteds ønske om at lukke ned for det kulfyrede Esbjergværket inden 2023. Ellers ender sagen i Energiklagenævnet.

Fakta
Stop for kul

I februar 2017 annoncerede Ørsted (dengang Dong Energy), at selskabet fra 2023 vil stoppe med kul på sine kraftværker. I november 2018 ansøgte Ørsted så Energistyrelsen om tilladelse til at nedlukke det kulfyrede Esbjergværket. 

Ørsted ønskede oprindeligt at erstatte det kulfyrede værk i Esbjerg med et nyt stort biomasseværk. Men de planer droppede Ørsted i januar 2019 efter lokal modstand og Din Forsyning kort før jul 2018 fik en politisk tilkendegivelse fra ministeren, om at de får mulighed for at etablere en løsning uden kraftvarme i Esbjerg.

Energistyrelsen er nu på vej med en afgørelse af Ørsteds ønske, om at stoppe for kul på Esbjergværket med udgangen af 2022. I Energistyrelsens udkast til afgørelse får Ørsted lov. Din Forsyning mener dog, at det er for kort tid til at finde et grønt alternativ og truer derfor med at hive sagen i Energiklagenævnet, hvis ikke Esbjergværket bliver livstidsforlænget til 1. kvartal i 2024.

Det er meldingen fra det fælleskommunale forsyningsselskab Din Forsyning til Energistyrelsen, der ellers er på vej til at acceptere Ørsteds ønske.

Det fremgår af det vestjyske forsyningsselskabs kommentarer til Energistyrelsens udkast til afgørelse i sagen som Altinget har fået aktindsigt i.

Fakta
Esbjergværket
  • Ejes af Ørsted A/S.
  • Blev sat i drift i 1992.
  • Består i dag af blok 3 på 378 MW
  • Maks fjernvarmeproduktion på 460 MJ/s
  • Årligt kulforbrug omkring 500.000 tons
  • Årlig varmeleverance: ca. 1,9 PJ svarende til ca. 45 pct. af varmebehovet i Esbjerg-Varde fjernvarmenet.
  • Forventes lukket med udgangen af 2022.

Kilde: Ørsted og Energistyrelsen

"… af hensyn til opretholdelse af varmeforsyningssikkerheden er (der, red.) behov for at indbringe Energistyrelsens afgørelse for Energiklagenævnet, hvis forslaget til afgørelse af Høringsudkastet ikke ændres på en sådan måde, at tilladelsen til nedlukning af ESV3 (Esbjergværket, red.) udskydes til udgangen af 1. kvartal 2024," skriver Din Forsyning til Energistyrelsen.

Niras' vurderinger i henholdsvis notatet af 1. maj 2019 og 18. juni 2019 er foretaget på et generelt og ufyldestgørende grundlag samt et meget begrænset kendskab til de konkrete forhold i fjernvarmeforsyningsområderne Esbjerg, Varde og Fanø.

Din Forsyning i kommentar til Energistyrelsen

Kræver mere tid
Ifølge Din Forsyning er udgangen af 2022 alt for tæt på til, at man kan have en ny grøn varmeforsyning til Esbjerg og Varde på plads.

Lokalt drømmes der nemlig om at erstatte det nedslidte Esbjergværket med en hel buket af forskellige varmeløsninger: med store varmepumper, vindmøllestrøm, overskudvarme fra fremtidige datacentre og forbrænding af affald, der tilsammen skal dække Esbjerg, Varde og Fanø.

Den mulighed er der blevet givet dispensation til at gå efter, men det kræver altså mere tid at stå klar med en ny løsning. Ellers bliver det både unødigt dyrt, og varmeforsyningen til vestjyderne kan ikke garanteres, lyder det fra vestjyderne.

{{toplink}}

Kamp mellem konsulenter
Kravet om udsættelse bakkes op af en analyse, Din Forsyning har bestilt hos konsulenterne Added Values, som går i rette med Energistyrelsens analyse af lukningen af Esbjergværket, som er udarbejdet af Niras.

0:000:00