Vi bruger mindre kul. Men hvad med resten af den grønne omstilling?

TAL: Kul er på vej ud, og CO2-udslippet ser ud til at falde, men hvordan går det ellers med den grønne omstilling? Altinget giver dig her et status-overblik over nogle af nøgletalene for energisektoren.

Kul er ved at være fortid: Tidligere på året kunne klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen fortælle om udfasningen af kul på Fynsværket.
Kul er ved at være fortid: Tidligere på året kunne klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen fortælle om udfasningen af kul på Fynsværket.Foto: Tim Kildeborg Jensen/Ritzau Scanpix
Jarl Viktor SchultzMorten Øyen

Danmark tog i 2019 et pænt skridt mod et grønnere energisystem. 

Det viser Energistyrelsens Energistatistik 2019, der blev offentliggjort i december. Men hvad gemmer sig bag overskriften? Og hvordan går det med CO2-udslippet og kvotepriserne?

Altinget giver her ved indgangen til det nye år et overblik over tilstanden inden coronakrisen ramte. 

Og vi starter med det, som hele den grønne omstilling handler om: CO2-udslippet. 

I den offentlige debat er der sat ambitiøse klimamål og det diskuteres om indsatsen er ambitiøs og hurtig nok. 

Ser man på tallene, er Danmarks udslip faldet med 43 procent siden 1990.

Også når vi ser på udviklingen fra 2018 til 2019 går udviklingen i grøn retning. Således faldt CO2-udledninger fra energiforbruget, der stadig står for en væsentlig del af det danske CO2-udslip, med 7,8 procent i 2019.

De reducerede CO2-udledninger er en konsekvens af øget forbrug af vedvarende energi og et fald i forbruget af fossile brændsler - herunder ikke mindst et stort fald i kraftværkernes forbrug af kul. Du kan læse mere om kulforbruget længere nede i artiklen.

Dokumentation

Korrigerede CO2-emissioner
Den korrigerede CO2-emission beregnes ud fra det korrigerede bruttoenergiforbrug. Energiforbruget korrigeres for temperaturudsving i forhold til et vejrmæssigt normalt år og brændselsforbrug knyttet til udenrigshandel med el. I kolde år eller år med nettoeleksport er korrektionen således negativ, mens den i varme år eller år med nettoimport af el vil være positiv.


0:000:00