Vidt forskellige bud på landbrugets bidrag til den grønne omstilling

KLIMA: Omstilling af dansk landbrug bliver en afgørende hindring på vejen mod Danmarks ambitiøse klimamål, lyder det fra eksperter, som vurderer de realistiske reduktioner markant lavere end landbruget selv.

Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Karl Emil Frost

Mens landbruget selv har tårnhøje forventninger til, hvor store reduktioner af drivhusgasser der skal leveres frem mod 2030, er eksperter forbeholdne.

Landbrugets rolle i den grønne omstilling har ellers længe været genstand for iltre diskussioner, hvor særligt sektorens nøgleaktører har påpeget usikkerheder om den reelle klimaeffekt ved nye reguleringer af landbrugsproduktionen.

Sektoren er nemlig særlig konkurrenceudsat, og udledninger fra produktionen risikerer derfor at flytte uden for landet som følge af nye klimakrav.

Det fik dog ikke landbruget til at slække på ambitionsniveauet, da Klimapartnerskabet for fødevare- og landbrugssektoren i marts afleverede sine anbefalinger til regeringen.

”Klimarådet vurderer, at landbruget realistisk kan reducere sine udledninger med 2,3 ton ud af de 19-20 ton, som Danmark samlet set skal nedbringe sine udledninger med for at leve op til klimaloven. Så det er selvfølgelig en relativ lille andel af det samlede behov.”

Jette Bredahl Jacobsen
Professor og medlem af Klimarådet

Landbruget vil samlet reducere sin udledning med 62 procent i 2030 sammenlignet med 1990, men der er potentiale for, at sektoren kan “close the gap” med ny forskning og dermed nå en reduktion på hele 72 procent, står der i rapporten.

Det svarer ifølge klimapartnerskabet til 14,8 millioner ton reduktion sammenlignet med 1990, og fra 2017 til 2030 sigter landbruget dermed efter at sænke udledningerne med 7,5 millioner ton.  

”Jeg har rejst min bekymring om nogle af klimapartnerskabets målsætninger, fordi jeg ikke tror, de er opnåelige i virkelighedens verden."

Jørgen E. Olesen
Klimaprofessor, Aarhus Universitet

Trumfer eksperters skøn
På den baggrund konstaterer rapporten, at klimapartnerskabet har ”potentiale for at levere ét af de største bidrag i ton til regeringens målsætninger”.

Men landbruget bliver alligevel et smertensbarn, når regeringen efter sommerferien forventes at gribe fat om CO2-udledningerne fra de tunge sektorer og for alvor tager hul på de afgørende kapitler, som skal indfri klimalovens historiske ambitioner.

For udfordringerne i forbindelse med omstillingen af landbruget står i kø, vurderer Jørgen E. Olesen, klimaprofessor og leder af Institut for Agroøkologi på Aarhus Universitet.

0:000:00