Debat

Vindmølleforening: Forligsbrud skader alle parter

DEBAT: Det er dybt skadeligt, hvis Venstre vil bryde Energiaftalen. Motivationen hviler desuden på helt forkerte forudsætninger, for i virkeligheden er vindmøller med til at sikre EU's laveste elpriser, skriver Dansk Vindmølleforenings Christian Kjær.

Vindmøllerne presser elpriserne nedad til gavn for danske forbrugere.
Faktisk så meget, at intet andet EU land har lavere priser på el end Danmark, skriver Christian Kjær fra Dansk Vindmølleforening i dagens debat.  
Vindmøllerne presser elpriserne nedad til gavn for danske forbrugere. Faktisk så meget, at intet andet EU land har lavere priser på el end Danmark, skriver Christian Kjær fra Dansk Vindmølleforening i dagens debat.  
Minna Møbjerg Stevnhoved
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Christian Kjær
Direktør i Dansk Vindmølleforening

Den danske strøm er blevet udråbt som ”verdens dyreste el” i dagene efter, at Vattenfall vandt udbuddet af 350 MW kystnære vindmøller med verdens hidtidige laveste bud på havmøllestrøm.

Underforstået at høje danske forbrugerpriser på elektricitet skyldes den høje andel af vindkraft i det danske energisystem.

Vindmøllerne presser priserne
Virkeligheden er som bekendt den omvendte: Vindmøllerne presser elpriserne nedad til gavn for danske forbrugere. Faktisk så meget, at intet andet EU land har lavere priser på el end Danmark ifølge EU's statistiske kontor Eurostat.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Det er korrekt, at danske husholdninger trækkes med verdens højeste skatter og elafgifter og derfor også har de højeste forbrugerpriser, men det har meget lidt med de danske vindmøller at gøre.

Over de seneste år er markedsprisen på el i Norden faldet og nåede i 2015 en historisk lav middelpris på 17-18 øre/kWh.

Den lave elpris er god for forbrugerne, men en stigende udfordring for de danske elproducenter, uanset om det er ejere af vindmøller eller kulkraftværker, det drejer sig om. 

Christian Kjær
Direktør, Dansk Vindmølleforening

PSO-betalingen til de 43 procent vindkraft i det danske energisystem udgør 4,7 øre/kWh for landmøllerne og 7,4 øre/kWh for havmøllerne ud af en samlet elregning for husholdningerne på 225 øre/kWh.

Forligsbrud skader alle parter
Men hvad så med virksomhedernes omkostninger?

Venstre ønsker at bryde Energiforliget fra 2012 ved at aflyse de 350 MW kystnære havmøller, som man selv har truffet beslutning om. En af hovedbegrundelserne for forslaget er, at de danske virksomheder skal sikres lave elpriser.

Det er en hæderlig politisk målsætning, men det er ikke i nogens interesse, og slet ikke i erhvervslivets, hvis befolkning og virksomheder ikke længere kan stole på, at en aftale er en aftale på Slotsholmen.

Derudover er det næsten fraværende fra debatten, at de danske virksomheder allerede har nogle af Europas laveste elpriser. Måler man alene på elprisenerne, er konkurrenceevnen faktisk blevet væsentligt forbedret over de sidste par år.

EU’s billigste el
Danske virksomheder slipper med at betale 67 øre/kWh eller under en tredjedel af, hvad de danske husholdninger betaler for deres strøm.

Ifølge Eurostat betaler den gennemsnitlige virksomhed i Europa 88 øre/kWh, eller 30 procent mere for elektricitet, inklusive PSO, afgifter og skatter i EU, end den danske industri.

Hos vores største handelspartnere – Tyskland og Storbritannien – betaler virksomhederne 66 procent mere for strømmen end deres danske konkurrenter.

Dertil skal lægges, at dansk industri har oplevet et fald i elprisen inklusiv skatter og afgifter på 9 procent over de sidste to år. I samme periode er den gennemsnitlige EU virksomheds elpris steget med en halv procent; tyske virksomheder betaler 3,4 procent mere; mens de britiske firmaer betaler hele 27 % mere.

Som det er Venstre bevidst, er mekanikken i PSO’en, at den stiger med en øre, når elprisen falder med to øre, så samlet set er virksomhederne bedre stillede end i 2012, selvom PSO-delen af elregningen er steget.

Farvel til PSO kan skade konkurrenceevnen
Derfor er det også direkte misvisende, når energiminister Lars Christian Lilleholt (V) fremfører, at virksomhederne er pressede på konkurrenceevnen pga. PSO’en:

”Der er virksomheder, som er pressede, og virksomheder, som vælger at flytte produktionen ud af landet, fordi udgifterne til energi er for store, og her spiller PSO’en en afgørende rolle,” sagde Lilleholt til Politiken 29. september. 

Ministeren burde delagtiggøre os i, hvilke virksomheder det er, som PSO’en har drevet ud af landet, og til hvilke markeder med lavere elomkostninger de er flyttet. Der er ikke mange af dem omkring os.

Store eksporttunge danske virksomheder som Novozymes og Grundfos har gennemskuet det og mener ligefrem, at det vil skade dansk konkurrenceevne på lang sigt at droppe PSO-afgiften.

Den lave elpris er god for forbrugerne, men en stigende udfordring for de danske elproducenter, uanset om det er ejere af vindmøller eller kulkraftværker, det drejer sig om. Priserne på 15-18 øre/kWh har længe ligget under, hvad det koster at producere el på et nyt kraftværk.

Priserne nærmer sig faktisk også så lavt et niveau, at selv eksisterende vindmølleejere, som har de laveste driftsomkostninger af alle teknologier, vanskeligt kan få dem dækket med de nuværende markedspriser.

Den, samt andre af elmarkedets udfordringer, vil blive behandlet grundigt på Danmarks Vindmølleforenings temadag om vindkraftens værdi den 13. oktober i Fredericia.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christian Kjær

Chief Public Affairs Officer, SuperNode Ltd., Dublin
cand.merc. i International Business (CBS)

0:000:00