Vindmølle-uro skader tidligere ministers borgmesterchancer

KV17: Afstemning om vindmøller har skabt splid i Venstres lollandske byrådsgruppe. To spidskandidater er nu meldt ud af partiet og overvejer at opstille lokalliste ved kommunalvalget.

En afstemning om et nyt vindmølleprojekt på Lolland er endt grueligt galt i Venstres lokale partigruppe, der siden i går har mistet to af sine profiler frem mod kommunalvalget til november.

Uenighederne tog form, da partiets bestyrelse og byrådsgruppe i går tog en drastisk beslutning og smed ældreudvalgsformand Marie Louise Brehm Nielsen helt ud af partiet.

Siden fulgte Henning A. Rasmussen frivilligt trop, da han meddelte viceborgmester Henrik Høegh, at han fra dags dato har meldt sig ud af Venstre.

De to byrådsmedlemmer var opstillet som henholdsvis nummer to og tre på partiets stemmeliste til kommunalvalget, og det er derfor et svækket Venstre, der må gå valget i møde uden to af partiets formodede stemmeslugere.

Illoyal opførsel bag udsmidning
Ifølge det regionale dagblad Folketidende bunder uroen i partiet i et nyt vindmølleprojekt, som de to nu tidligere venstrefolk fra begyndelsen har været modstandere af.

Men til Altinget forklarer Venstres borgmesterkandidat, Henrik Høegh, at ekskluderingen af Marie Louise Brehm Nielsen skyldes andet og mere end politiske uenigheder.

"Det her er historien om de mange dråber, der til sidst får bæreret til at flyde over," siger han.

"I Venstre ønsker vi ikke at vaske vores beskidte tøj udendørs, men jeg kan fortælle dig, at det ikke kun handler om vindmøller. Jeg har hele tiden sagt, at man som V-byrådsmedlem var fritstillet fra partilinjen i den her sag. Det betyder dog ikke, at man kan opføre sig illoyalt og nedgøre andre folk på grund af deres holdninger, og det har desværre været tilfældet her," siger Henrik Høegh, som kalder sagen for "meget ærgerlig".

Borgerliste kan være under opsejling
Splittelsen i Venstre kan have konsekvenser for udfaldet af kommunalvalget på Lolland, hvor den tidligere fødevarerminister Henrik Høegh satser på at vælte socialdemokraten Holger Schou Rasmussen af borgmesterpinden.

Marie Louise Brehm Nielsen vil over for Altinget ikke afvise, at hun og Henning A. Rasmussen går sammen og starter deres egen borgerliste.

"Nu vil vi sætte os ned og snakke om tingene. Det kan godt være, at der kommer en borgerliste, men intet er besluttet endnu. Nu vil vi først holde sommerferie og tænke tingene igennem,” siger Marie Louise Brehm Nielsen, der er ked af ekskluderingen fra Venstre.

"Jeg er Venstre-medlem af hjertet, og mine holdninger har fundet stor opbakning i den lokale partiforening. Ellers havde jeg jo ikke været den kandidat, der fik flest stemmer ved seneste opstillingsmøde," siger Marie Louise Brehm Nielsen.

Er du blevet smidt ud på grund af din opførsel eller din holdning til vindmøller?

"Det ved jeg snart ikke. På 24 timer har jeg hørt tre forskellige forklaringer på, hvorfor jeg er blevet smidt ud. Jeg kan blot konstatere, at Venstres nummer to og tre ikke er på stemmesedlen til kommunalvalget længere, og det er meget ærgerligt for partiet," siger Marie Louise Brehm Nielsen, der ikke vil svare på, hvilken borgmesterkandidat en eventuel lokalliste vil pege på.

Venstre har efter uroen syv tilbageværende medlemmer i byrådet. I 2013 blev partiet med 27,7 procent det største parti på Lolland.

Forrige artikel I politisk mesterlære som ministersekretær I politisk mesterlære som ministersekretær Næste artikel Officielt: USA meddeler farvel til FN-klimaaftale Officielt: USA meddeler farvel til FN-klimaaftale